in

Na Cetinju masovni protest protiv ustoličenja Joanikija

Veliki broj građana okupio se danas na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prestonici Crne Gore, zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

Organizatori protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru-sedištu Mitropolije.

Oni su poručili da je Joanikije „nedostojan trona Sv. Petra Cetinjskog“, da je „nameštenik Crkve Srbije“ i najavili „odbranu“ Cetinjskog manastira.

U poruci okupljenih, koju je pročitao aktivista Predrag Vušurović, navodi se da okupljeni „ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svoga namesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori“, ali da su protiv ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

„Ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Sv. Petra u Cetinjskom manastiru, simbolu crnogorske duhovne, drźavne i nacionalne samobitnosti i slobode Crne Gore“, stoji u proglasu.

Navodi se da bi ustoličenje na Cetinju bio „simbolički dokaz pristanka na okupaciju onih što ne priznaju crnogorsku naciju, jezik, državu, crkvu i kulturu“.

„Drugu državu sem Crnu Goru nemamo i zato nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u ‘Srpski svet’“, poručilo je nekoliko hiljada okupljenih.

Navodi se da Crna Gora može opstati samo kao evropska i evroatlanska, građanska i sekularna država, te da će se okupljeni svim raspoloživim sredstvima boriti za te vrijednosti.

Skupu su prisustvovali gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, savetnik predsednika Crne Gore i bivši sef policije Veselin Veljović, pojedini opozicioni poslanici, građanski aktivisti.

Dominirale su crnogorske zastave, poruke protiv ustoličenja Joanikija i pokliči „Eviva Montenegro“ (Da je večna Crna Gora).

Skup su podržali građani Podgorice, Danilovgrada i Nikšića koji su u velikom broju došli na Cetinje.

Prema pisanju medija, policija pojedinima nije omogućila dolazak na protest.

Skup je završen mirno, a naredni je najavljen za 5. septembar u slučaju da SPC ostane pri nameri da se ustoličenje novog mitropolita održi na Cetinju.