in

Muškarac koji se višestruko vakcinisao za druge osuđen na 10 meseci zatvora

Muškarac koji se u poslednja dva meseca višestruko vakcinisao protiv kovida-19 osuđen je zbog prevare na 10 meseci zatvora, dok su četvorica muškaraca koji su mu tu “uslugu” platili, kažnjena novčano.

Muškarac koji se u Sloveniji u razdoblju od dva meseca, na ime drugih osoba, višestruko vakcinisao protiv kovida-19 kako bi oni dobili lažne kovid potvrde.

Tako je presudio Osnovni sud u Kranju, koji je za sve upletene u prevaru doneo osuđujuće presude, koje još nisu pravosnažne, a mnogi se pitaju da li je sud postupio pravedno, prenose slovenački mediji.

Na kaznu zatvora je osuđen muškarac koji se prošle godine za druge vakcinisao šest puta, a otkriven je krajem decembra pri pokušaju da primi i sedmu dozu, pa mu je odmah određen pritvor.

Naručitelji usluge, iako su osuđeni za prevaru, prošli su bez zatvora, pa su dvojica kažnjena s po 2550 evra, a dvojica po 1360 evra.

Predstavnici Doma zdravlja Kranj, u kome je pokušaj sedme prevare otkriven, kazali su za ljubljansko “Delo” da im se u takvom sudskom epilogu čini tragičnim da je čovek sa margine i u finansijskim problemima osuđen na zatvorsku kaznu, dok su oni koji su ga  zapravo iskoristili prošli bolje i bez zatvora.

Svi su se oni nakon otkrivanja slučaja našli pod istom optužbom za manipulacije i prevare, pa im se pripisuje da su zdravstvene vlasti namerno doveli u zabludu kako bi izdale kovid-potvrde.

Policija je tada navodila da su spomenuta četvorica muškaraca, koja nisu želela da se vakcinišu, za novac angažovala osobu sa socijalnim problemima” da to učini za njih, predstavljajući se lažno njihovim dokumentima na više različitih punktova za vakcinisanje.