in

MUP dao argumente da štiti mural Mladiću, zabrana uklanjanja greška

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je da je MUP počinio “neviđenu grešku” time što je zabranio skup aktivista koji su hteli da prekreče mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu. Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović privedena je u utorak nakon što je bacila nekoliko jaja na mural, a grupa aktivista najavila je protestni skup za 19 sati ispred Doma sindikata zbog tog incidenta.

Nataša Kandić smatra da je zabranom policija, iako je saopštila da ne štiti mural nego javni red i mir, dala čvrste argumente da ipak štiti mural da neće dozvoliti da se danas sklanja.

“Sve je to u skladu sa već viđenim – podrška ratnim zločincima, negiranje genocida. I u ovoj zabrani je ta ista poruka”, rekla je Kandić u Danu uživo na N1.

Kaže da je dobra vest što je u Sremskoj Kamenici neko prefarbao drugi mural bivšeg zapovednika Vojske Republike Srpske, koji je pravosnažno osuđen zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“To je dobar znak. Postoji strah, ali se probija. To je važna poruka”, rekla je Kandić.

Dodala je da se stvara klima da u Srbiji postoji konsenzus o prošlosti, genocidu, presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, a da su oni koji se ne slažu – “beznačajna manjina”.

“To je novina koja počinje od 2018. Sada postoji jedna velika ćutnja, mislim pre svega na intelektualnu, akademsku zajednicu. Civilno društvo nije glasno kao nekada zato što je klima takva da nema više mnogo prostora za govor, izražavanje”, rekla je ona.

Istakla je da klima u društvu izaziva strah kod aktivista i građana.

Prokomentarisala je i vest da je član Predsedništva BiH Željko Komšić prekinuo intervju sa novinarom Tanjuga koji je negirao genocid u Srebrenici, rekavši da je pravna činjenica da je taj genocid počinjen.

“Definitivno se Srbija okreće nekom drugom putu. Taj drugi put bi mogao da bude prepoznat kao ono o čemu govori ministar policije – srpski svet”, rekla je ona.

Na pitanje kako ukloniti mural Ratka Mladića, što žele i stanari zgrade na kojoj je naslikan, Kandić kaže da “teško da neko može da kaže – sutra idemo da uklonimo”.

“Nemamo hajduke, nemamo partizane, nemamo ‘Otpisane’. Ako neko pokuša, onda će da završi u policiji, a to ima posledice. Znamo kako se policija ponaša u određenim situacijama”, rekla je osnivačica FHP.

Dodala je da postoje brojne, organizovane političke grupe koje “kao pesmicu” ponavljaju optužbe da su aktivisti plaćenici i izdajnici koji “govore protiv Srba”. To se čuje i od predstavnika najviših vlasti i to sad nije mala grupa, kaže Kandić.

“Veliki broj građana je uvučen u taj novi svet, i to je naročito vidljivo kada se gledaju neke televizije”, rekla je ona.