in

Možemo da zaključimo da su kriminalci odrađivali deo poslova za vlast

“Ta ekipa (Veljka Belivuka)  je bila jako bliska sa nekim pojedincima iz vlasti. I onda, šta možete drugo da zaključite nego da su kriminalci odrađivali veliki deo poslova za vlast. U režimima kakav je naš to nije nikakvo čudo. Mi možemo samo da se iznenadimo kada za nešto saznamo i dobijemo dokaze”, izjavio je novinar portala Nova.rs Milenko Vasović u Novom danu komentarišući saznanje da je Belivuk na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal priznao da je učestvovao u rušenju u Savamali, uz napomenu da ipak “ne možemo slepo verovati čoveku koji je optužen za najteža krivična dela”.

„On može da laže, obmanjuje i da se brani na svaki način. To je njegovo pravo, Međutim, ima nešto što nas upućuje na zaključak da nije laž. I ranije smo imali pominjanja da su neke kriminalne grupe učestvovale u rušenju. Nezvanično se govorilo da su mogli da budu momci kojima je komandovao Belivuk. Jedino nismo imali potvrdu toga. E, sada imamo, na neki način, i potvrdu. Podsetiću da su mediji objavili da je Belivuk ispričao kako može da kaže i kako je podmetao oružje u Jajincima„, podseća Vasović.

Konstatuje da je „u svemu što je bila brljotina – učestvovala jedna ista ekipa“.

On se složio sa odlukom trenera vaterpolista Crvene zvezde Mirkom Vičevićem da napusti klub nakon što ga je grupa navijača tima koji vodi, tokom utakmice domaćeg prvenstva, izvređala na nacionalnoj osnovi.

“Ja sam taj tekst pisao juče pre podne, analaizirajući šta bih ja uradio da sam na njegovom mestu. Došao sam do zaključka da tu njemu nema pomoći. Prosto, on je negde određen da bude meta napada i nema te titule koja će da poništi ono što se “navijačima” Crvene zvede ne dopada, a to su njegovo poreklo i njegova krvna zrnca. Može on da uradi šta god hoće, to se promeniti neće i ja sam ga u tekstu savetovao da je najbolje da se na vreme povuče”, kazao je Vasović.

Ocenjuje da nakon ovakvog događaja “nama nema pomoći”, kao i da “društvo koje gaji mržnju kao nešto poželjno – nema budućnost”.

“To vam je kao kod pojedinca. Nema goreg osećaja nego gajiti mržnju prema nečemu i prema nekome. Ta mržnja na kraju pojede nosioca. Kome je mržnja glavni posao, on je odabrao put u propadanje”, smatra novinar portala Nova.rs.

Citirao je profesora Ratka Božovića da je “mržnja u temelju našeg i sistema” i da je “neka vrsta našeg strateškog pravca”.

Ministar Vulin sedi na buretu od pola milijarde evra

Govoreći o tvrdnjama Srđana Milivojevića iz Demokratske stranke da policija prikriva novu narko aferu, on je kazao da je već napisao da “ministar Vulin sedi na buretu od pola milijarde evra”.

“Nedavno je kod Požarevca, u selu Vlaški do, otkrivena zavidna količina ilegalne hemikalije koja služi za proizvodnju sintetičkih droga. Kada se te hemikalije prevedu u tablete, u grame, u ono što izađe na ulicu, dobije se računica da toi vredi pola milijarde evra. E sada, zamislite Vulina koji skoro da se slika pored svake stabljike marihuane, da se nije pohvalio takvim ulovom. I ključno pitanje je – zašto nije? Zato što je, izgleda, ta sirovina za pravljenje droge ‘protekla’ iz policijskih skladišta”, rekao je Vasović.

Dodaje da se sumnja da je to sirovina koja je pronađena kod Milana Zarubice 2003. godine, koji je osuđen zbog tog krivičnog dela.

“Izgleda da je ta sirovina koja je zaplenjena kod njega iscurila iz policijskih magacina, i sada je to skandal. Prvo, zašto to nije uništeno, a zatim kako je moguće da iz policijskih magacina izađe ta sirovina, ako je izašla? Ja ne tvrdim da jeste, ali indicije postoje”, istakao je on.

Vasović podseća da javnost u Srbiji ne zna šta se dešava sa narkoticima nakon policijskih zaplena, kao i da je bilo slučajeva da droga završi “tamo gde ne treba”.

“Umesto da se uništi, kao da je skladišteno za dalju upotrebu”, primećuje sagovornik N1.

Kaže i da se nakon ovakvih slučajeva postavlja pitanje šta je sa ostalim narkoticima, jer podseća na nedovoljnu transparentnost nadležnih oko uništavanja droge koja se nalazi u policijskim magacinima.

“Nama policija duguje odgovor jesu li ove hemikalije potekle iz njenog magacina? Ako su potekle, kako su dospele na tržište? Ako ima odgovornih, neko za ovo mora da odgovara”, poručio je Vasović i dodao da je to stvar koja se “ne da sakriti”.

“To su opasne i kancerogene materije. To mora da se uništi”, napomenuo je on.