in

Mogućim nelegalnim aktivnostima EPS da se bave nadležne institucije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da, ukoliko je neko prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića ili članove Vlade, treba za to da odgovara.

Ona je za TV Hepi komentarisala medijske napise o tome da je rukovodstvo EPS prisluškivalo nju i druge članove Vlade i rekla da je to ozbiljna tema kojom treba da se bave nadležne institucije.

„Mislim da je to ozbiljna tema, posebno kada se radi o prisluškivanju predsednika Srbije. Ali, važno je da znamo da li se to dešavalo, ko stoji iza toga, čemu je to služilo i ko je onda koristio te prisluškivane razgovore“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da veruje da će Savet za nacionalnu bezbednost dati odgovore na ta pitanja.

„Tamo sede ljudi koji mogu da znaju detalje o tome. Postoje nadležni organi koji bi trebalo time da se bave i verujem da ćemo saznati sve u vezi sa tim. Da li su i mene prisluškivali, ne razmišljam o tome. Celog života sam radila onako kako sam govorila, ne postoji ništa što krijem ili radim tajno“, rekla je Mihajlović.

Energetska bezbednost je važna karika nacionalne bezbednosti

Energetska bezbednost je, kako je kazala, važna karika nacionalne bezbednosti svake zemlje, a Zelena agenda donosi novi način razvoja i rasta, kao i povećanja energetske bezbednosti i nezavisnosti i ključna je u borbi protiv klimatskih promena.

„Zelena agenda su nove investicije i nova radna mesta. To ne znači da će biti bilo kakvog zaustavljanja razvoja, niti da će neko ostati bez posla, naprotiv. Zelena agenda znači novi model rasta i predstavlja plan kako da izađemo iz prljavih tehnologija i uvodimo zdrave modele proizvodnje, a to znači ne samo opstanak postojećih, već i nova radna mesta“, rekla je ministarka.

Konferencija o klimatskim promenama u Glazgovu je, po njenim rečima, prilika da sve države daju odgovor na koji način će se ići u zelenu agendu i šta to znači za svaku državu i globalno.

„Godišnje se emituje 60 milijardi tona ugljen dioksida u svetu, polovina se zadržava 300 godina, a polovina ostaje u atmosferi više od hiljadu godina. To više nije pitanje koliko je koja zemlja velika ili razvijena, već to postaje glavno pitanje nacionalne politike svih država, koje treba da se opredele za zelene investicije“, rekla je Mihajlović.

Navela je da kada se govori o termokapacitetima u Evropi, nije tačno da se svi vraćaju na ugalj.

„Velika Britanija koristi samo dva odsto uglja u svom energetskom miksu. Poljska ima svoj lignit, ali uvozi kameni ugalj, jer ne želi da korist lignit koji je lošeg kvaliteta. Кina je najveći uvoznik kamenog uglja iz Australije. Mislim da bi i mi trebalo da idemo ka tome da imamo termokomplekse u rezervi i da ih koristimo samo u određenim kriznim situacijama, kakva je ova“, dodala je Mihajlović.

Ona je rekla da je zelena agenda pitanje energetske bezbednosti i zdravije životne sredine, kao i da je izazov na globalnom nivou.

„Zelena agenda ne znači samo da država više investira, već da javna preduzeća, posebno EPS, bolje planira, brže i efikasnije realizuje investicije, a ne da radovi na remontu kasne i da nemamo nove kapacitete duže od tri decenije“, ukazala je ministarka.

U planu je, kako je rekla, izgradnja novih hidroelektrana, a posebno je važan „Đerdap 3“, koji će biti hibridna elektrana, prva u Evropi, koja će imati i solarne i vetro generatore.