in

Mnogi građani zbog straha nisu hteli da govore

Da li zbog rudarstva Bor nestaje saznaćete večeras u 20.15h u dokumentarnom filmu “Zlatna otmica” autorke Jelene Mirković. Ona kaže da ćemo u fimu saznati šta se promenilo u Boru i okolnim selima od kada je strani investitor došao i da li je ispunjeno sve što je obećano, a pre svega da li je smanjeno zagađenje.

Reporterka N1 priča da mnogi građani, zbog straha, nisu hteli da govore.

„Jer mnogi žive od RTB-a, to im je bio glavni argument zašto su u strahu. Dešavalo se da nam van snimanja kažu da žive teško, da imaju utisak da Bor nestaje i da je istočna Srbija prodata. Ali ima i onih koji su hteli da govore i otkrju koji su problemi sa kojima se stanovnici suočavaju i koji se, kako su rekli, guraju pod tepih. Šetajući kroz sela videli smo uništene kuće, jednom čoveku je zbog miniranja srušen krov, strahuje za svoj dom. Meštani kažu da ne spavaju mirno, da na spavanje odlaze sa zebnjom jer su miniranja učestala noću“, rekla je Jelena Mirković.

Kako kaže, mnoga pitanja postavljena nadležnima ostala su bez odgovora.

“Nismo dobili odgovor ni od koga, nije odgovorila ministarka Zorana Mihajlović ni ministarka Irena Vujović, ni gradonačelnik Bora. Od kompanije Ziđin nismo dobili dozvolu da uđemo u rudnik i da im postavimo pitanja, ni od instituta Batut kada je u pitanu transparentnost podataka koliko je ljudi u Boru obolelo”, rekla je ona.

Dokumentarac pogledajte večeras u 20.15h na N1.

Tagovi