in

Mlađan Đorđević o poseti Merkel: Dan nemačke zastave

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević komentarisao je posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji i istakao da je “nasleđe njenog bavljenja Balkanom izuzetno negativno”, navodi se u saopštenju.

„Njena zaostavština u ovom regionu biće korumpirani autoritarni režimi, mnogi od njih povezani sa mafijom, koji u svojim zemljama crpe snagu upravo iz nemačke podrške“, smatra Đorđević, navodi se u saopštenju.

On je, kako se navodi, podsetio da „podrška Merkel Vučiću počinje od 2011. godine, kada tadašnji predsednik Boris Tadić odbija da pruži protivustavne ustupke u vezi Kosova i Metohije“.

„Merkel tada praktično dovodi SNS na vlast, a zauzvrat Vučić odmah potpisuje Briselski sporazum, kojim su razmontirane institucije Republike Srbije u južnoj pokrajini“, ističe Mlađan Đorđević, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, „države Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, danas su nedemokratskije, neslobodnije i udaljenije od EU nego 2005. godine“.

„Ona je podržala nezavisnost Kosova, uvela samo Hrvatsku u EU, stvorila od nas parking za migrante i osigurala trajno prisustvo NATO u regionu, na uštrb Rusije. Nikakva korist za građane Srbije od toga“, dodaje lider Oslobođenja, navodi se u saopštenju.

Đorđević se osvrnuo i na način na koji je dočekana Merkel.

„Neukusno gigantske nemačke zastave, pa čak i zastave u Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima u kojima se ne odvija poseta, pokazatelj su podaničkog Vučićevog odnosa“, navodi.

Predsednik Oslobođenja kaže da čitava poseta više liči na „doček kolonijalnog upravnika“.

„Za nekoliko dana imaćemo Dan srpskog jedinstva i isticanje srpske zastave svuda, ali danas je izgleda Dan nemačke zastave u režiji naprednjačkog režima“, kaže Đorđević.

On je dodao da „od same posete ne očekuje previše, jer Merkel za desetak dana odlazi u penziju“.

„Ankete pred izbore u Nemačkoj pokazuju da će njena stranka biti ozbiljno poražena. Vučić ponovo čini istu grešku kao sa Trampom i ranije sa Hilari Klinton, kladi se na gubitničkog kandidata. Ta kratkovidost će nas skupo koštati“, zaključuje predsednik pokreta Oslobođenje, navodi se u saopštenju.