in

Mitropolit Joanikije u Božićnoj poslanici pozvao građane da izađu na izbore

Mitropolit Joanikije u Božićnoj poslanici pozvao građane da izađu na izbore

Mitropolit Crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije je u Božićnoj poruci pozvao narod u Crnoj Gori da izađe na izbore “kada god oni bili”, i apelovao da u toj zemlji “počne dijalog da bi se rešili nesporazumi”.

Pošto je poručio da će SPC „kao i do sada biti sa svojim narodom“ i „neće deliti svoj vjerujući narod ni po nacionalnoj ni po stranačkoj pripadnosti, nego ćemo širiti bratsku slogu i razumevanje, poštovanje i praštanje“, Joanikije je poručio da „vernici, kao punopravni i odgovorni građani ove zemlje, treba da izađu na predstojeće izbore, kada god oni bili, i da slobodno po svojoj savesti glasaju za koga hoće“.

„Tako će najlakše izazvati dugo očekivane promene nabolje u ovoj državi i doprineti napretku svoje dece“, naveo je Joanikije.

Ukazao je da Crkva „čini sve da razlike u mišljenjima ne odvedu u podele, mržnju i raskole“ i apelovao: „Iskoristimo razlike kao važan povod za dobar i sveobuhvatan dijalog koji je ključ za rešenje mnogih nesporazuma među ljudima i za uspostavljanje njihovih bratskih odnosa“.

Govoreći o otvaranju verskih škola koje finansira Vlada, što je izazvalo oštre reakcije dela javnosti, Joanikije je rekao da „sve prigovore protiv verskog obrazovanja u školama odbacujemo kao površne, prevaziđene ili zlonamerne“, jer smatra da „vera i vjeronauka ne ograničavaju, nego podstiču istraživačke, stvaralačke i saznajne moći čoveka, čemu su nam najbolji svedoci Njegoš i Tesla“.

O Kosovu i Metohiji je kazao da Crkva „podržava braću i sestre“, ali „vidimo da se međunarodne garancije za njihovu slobodu i miran život ne sprovode u delo“.

Oni „junački trpe nepravde, pritiske i progone, ali ostaju verni zavetu Svetog kneza Lazara i Nemanjićkim svetinjama. Divimo se njihovoj izdržljivosti i hrabrosti koje su dar od Boga“, naveo je on.

Joanikije je rekao i da se moli da se što pre vrati mir i da prestane „bratsko krvoproliće u Ukrajini, zbog čega su mnogi iz te napaćene zemlje izbegli“.