in

Mitropolit CPC optužio Srbiju i SPC da spremaju aneksiju Crne Gore

Mitropolit CPC optužio Srbiju i SPC da spremaju aneksiju Crne Gore

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo ocenio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) na vlasti u Crnoj Gori od parlamentarnih izbora 2020. godine i da zajedno sa “prosrpskim političkom blokom” ima cilj da “slomi ustavni poredak” i da “anektira” Crnu Goru Srbiji.

Mihailo je u intervjuu Pobjedi ocenio da su Otvoreni Balkan i predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori politički instrumenti kojima SPC i prosrpski politički blok „širom otvaraju vrata“ za veći uticaj Srbije na Crnu Goru.

On je rekao da ni bivša ni sadašnja vlast u Crnoj Gori, nisu bile naklonjenje CPC-u, i da to potvrđuje Temeljni ugovor potpisan sa SPC, a koji toj crkvi „daje arbitražni status u državnim i političkim pitanjima i ustoličuje je u statusu vladajućega političkoga ideologa i arbitra u pitanjima ekonomije, kulture, kulturnog nasleđa“.

Mitropolit CPC je mišljenja da SPC u Crnoj Gori ima status „nedodirljivosti“ i odgovornost za to najviše pripisuje prethodnoj vlasti predvođenoj Demokratskom partijom socijalista.

„Nisu ove nove vlasti upisale crkvenu imovinu, crnogorsko sakralno i kulturno nasleđe u vlasništvo Srpske crkve. Taj posao su uradile prethodne“, kazao je on.

Prethodne vlasti su, po Mihailovim rečima, jedine odgovorne što je „Crkva Srbije“ decenijama devastirala crnogorske pravoslavne hramove i crkve, brišući svaki trag kulture i tradicije Crne Gore.

Mitropolit CPC-a očekuje da će u Vaseljenskoj patrijaršiji biti pokrenuto pitanje autokefalnosti crnogorske crkve.

On je saopštio podatak da je od promene vlasti nakon izbora 2020. godine država pomogla tu crkvu sa ukupno oko 5.400 evra, i da je ta pomoć ranije iznosila 48.000 evra godišnje.

Tagovi