in

Mitropolija odbacuje tvrdnje da se u kripti hrama u Podgorici osniva partija

Sa gnušanjem odbacujemo tvrdnje izrečene u Skupštini Crne Gore, da se u kripti Sabornog hrama osniva nekakva partija, kao i da bilo ko od sveštenika u tome učestvuje, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

„Ostajući potpuno saglasni sa nedavnim saopštenjem i patrijarha srpskog Porfirija i naših episkopa da Crkva neće deliti ljude po bilo kojoj nacionalnoj i partijskoj osnovi, još jednom odbacujemo izrečene neistine koje doživljavamo kao nastavak udbaških, zlonamernih podmetačina koje su bile dosadašnja praksa poraženog režima u obračunu sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, navodi se u saopštenju.

Poslanica crnogorskog Demokratskog fronta Branka Bošnjak je tokom današnje rasprave na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu kazala da se u kripti hrama u Podgorici formira partija i da pojedini sveštenici „zovu pojedine naše članove da im se priključe i da formiraju partiju“.

Iz Mitropolije poručuju da je Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici mesto iz kog se “uvek slala poruka bratskog mirenja i praštanja”.

“Kripta zaista jeste mesto koje su posetili i posećuju mnogi znameniti ljudi, kao i mesto gdje se održavaju brojne duhovne i kulturne manifestacije, a od sahrane blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija kripta Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja je i mesto neprestanog poklonjenja, kroz koje reke ljudi svakodnevno dolaze da se poklone grobu onoga koji je svojom službom udahnuo dah slobode u život Crne Gore. Zato kripta nikada nije bila, niti će biti mesto bilo kakvih partijskih i stranačkih sastanaka”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zabrinjavaju “sve češće klevete i laži na pojedine sveštenike, čineći na taj način štetu cijeloj jednoj crkvenoj zajednici”.

Tagovi