in

Ministri iz RS najavljuju blokadu ako se ne odobri gasna konekcija sa Srbijom

Ministri iz RS najavljuju blokadu ako se ne odobri gasna konekcija sa Srbijom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da Savet ministara BiH na prvoj narednoj sjednici mora usvojiti predlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije, jer će u protivnom ministri iz Republike Srpske blokirati sve projekte koji se odnose na Federaciju BiH.

„Ukoliko do četvrtka gasna istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Saveta ministara BiH, moj stav je da sednica uopšte ne treba da bude održana“, kazao je Košarac, preneo je sarajevski portal Kliks.

On je najavio da će, ako izostane davanje saglasnosti Saveta ministara BiH na izgradnju gasne istočne interkonekcije, kao jednog od strateških projekata u Republici Srpskoj, ministri iz RS „na blokade iz Federacije BiH odgovoriti recipročnom merom“.

„Konkretno, ako Savet ministara BiH u četvrtak ne uvrsti i ne usvoji tačku koja se odnosi na izgradnju istočne interkonekcije, kao resorni ministar neću dati saglasnost na projekte koje je Federacija BiH kandidovala za sufinansiranje investicionih projekata, kao i projekata tehničke pomoći u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan“, naveo je Košarac.

Prema njegovim rečima, reč o ukupno devet projekata za Federaciju BiH, od čega je sedam iz oblasti energetike, a dva su iz oblasti životne sredine.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije je uputilo u proceduru inicijativu za zaključivanje međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne gasne interkonekcije sa Srbijom i južne sa Hrvatskom.

Istočna gasna interkonekcija podrazumeva gradnju gasovoda od granice sa Srbijom kod Zvornika prema Bijeljinini, Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu.

Južna interkonekcija planira da gasovod bude postavljen od Zagvozda preko Imotskog, u Hrvatskoj, da uđe u BiH kod Posušja i da se završi kod Novog Travnika, uz to što bi jedan krak išao do Mostara.

Da bi ova dva projekta bila sporvedena potrebno je da saglasnost da Savet ministara BiH.