in

Ministarstvo odbrane demantuje navode sindikata o velikom odlivu kadrova

Ministarstvo odbrane odbacilo je kao neistinite navode Vojnog sindikata Srbije o velikom odlivu kadra u Vojsci Srbije (VS).

Iz tog resora su ocenili da je cilj takvih saopštenja „da u javnost pokušaju da unesu nemir neistinama o sposobnosti odbrane zemlje“.

Navodeći da je tokom prošle godine broj pripadnika VS i Ministarstva odbrane uvećan „jer je priliv kadra veći od odliva“, iz ministarstva su optužili Vojni sindikat da „na krajnje neutemeljen i vidno zlonameran način proizvoljno tumači neke od javno dostupnih podataka pokušavajući da uruši ugled VS i umanji očigledna unapredjenja ukupnih odbrambenih sposobnosti države“.

„U kojoj meri autori saopštenja Vojnog sindikata svesno zaobilaze istinu govori podatak da je realizacija Plana popune Ministarstva odbrane i VS oficirima, podoficirima, profesionalnim vojnicima i civilnim licima u 2021. godini za 22,54 odsto veća nego godinu ranije“, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Odbacili su kao “potpunu neistinu” navode sindikata da su od početka godine “četiri mlada pilota” napustila Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu (RV i PVO).

“Samo jednom pilotu je profesionalna služba prestala po ličnom zahtevu, bez prava na penziju, dok su preostala tri pilota penzionisana po sili zakona”, piše u saopštenju.

Dodaje se da “o ugledu koji VS ima među mladima najbolje svedoči podatak da se za dobrovoljno služenje sa oružjem u martu 2022. prijavilo najviše mladića i devojaka u poslednjih pet godina, a da je više od 90 odsto njih izrazilo želju da stupi u profesionalnu vojnu službu”.

Prethodno je Vojni sindikat saopštio da je “po zvanično dostupnim podacima Ministarstva odbrane”, od početka 2022. Vojsku Srbije napustilo 47 oficira i 24 podoficira, dok je u službu primljeno njih 19.

“Posebno zabrinjava činjenica, da više od polovine čine starešine do čina majora i da su u ovoj grupi četiri uglavnom mlada pilota”, naveli su iz tog sindikata i ocenili da priliv kadra “već duže vreme ne može da sustigne odliv”, zbog sticanja prava na penziju i napuštanja službe profesionalnih pripadnika vojske.