in

Ministarka odbrane pozvala Đukanovića da doprinese miru i bezbednosti Crne Gore

Ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac pozvala je predsednika države Mila Đukanovića da doprinese da mir i bezbednost budu prioritetna vrednost svih, bez izuzetka.

Injac je za RTCG rekla da je Đukanovićeva izjava da je spreman da se pridruži protestima protiv najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju „direktna nedoslednost“ zajedničkog saopštenja sa sednice Saveta za odbranu i bezbednost.

Istakla je da su tim saopštenjem svi društveno-politički akteri „pozvani na mir, suzdržanost, toleranciju i razumevanje, te poštovanje ljudskih prava i verskih sloboda, Ustava i zakona Crne Gore“.

Dodala je da Đukanovićeva izjava „nedvosmisleno dovodi u sumnju“ njegovo zalaganje za implementaciju zaključaka Saveta za odbranu i bezbednost, jer se ne može razumetii kao težnja za smirivanje tenzija i društvene radikalizacije u Crnoj Gori.

Naglasila je da politizacija verskih pitanja „nije put crnogorskog razvoja i prosperiteta“ i zaključila da politički akteri koji politizuju verska pitanja i odluke, odnosno pristupaju im kao političkim i koriste ih za svoju političku agendu, „ne promovišu vrednosti dijaloga i tolerancije, kao primarnim za evropski put Crne Gore“.

Tagovi