in

Milo Đukanović vratio parlamentu izmene Zakona o lokalnoj samoupravi

Milo Đukanović vratio parlamentu izmene Zakona o lokalnoj samoupravi

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji omogućava uvođenje prinudne uprave u Podgorici.

Đukanovićev kabinet je saopštio da bi ponovno izglasavanje tog zakona u parlamentu „bilo neminovno označeno kao novi sračunati nasrtaj na demokratiju, vladavinu prava i sistem neprolaznih pravnih vrednosti civilizovanih društava“.

„To bi bilo još jedno političko nedelo u nizu krajnje opasnih zakonodavnih poduhvata najvišeg crnogorskog predstavničkog i legislativnog doma, nastalih u izrazito kompleksnoj političkoj situaciji“, navodi Đukanovićev kabinet.

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da će Vlada uvesti prinudnu upravu u Podgorici čim stupe na snagu izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je 27. decembra usvojila Skupština Crne Gore.

„Ne možemo dozvoliti bilo kome da uzurpira vlast“, rekao je Abazović 28. decembra na sednici Vlade.

U Podgorici je i dalje na vlasti Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, iako je izgubila lokalne izbore u glavnom gradu, održane 23. oktobra.

Rezultati još nisu proglašeni zbog brojnih žalbi o kojima treba da odluči Ustavni sud, koji je mesecima blokiran jer nema kvorum.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić saopštio je da je „duh Zakona o izboru odbornika i poslanika takav da se izborni rezultati ne mogu objaviti dok Ustavni sud ne odluči po izbornim žalbama“.

Na oktobarskim lokalnim izborima u Podgorici većinu su osvojile stranke pobednice parlamentarnih izbora 2020. godine (Demokratski front, Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA) i novoosnovani pokret Evropa sad.

Kako bi preuzeli vlast, poslanici stranaka pobednica lokalnih izbora usvojili su u Skupštini Crne Gore 27. decembra izmene Zakona o lokalnoj samoupravi. One predviđaju da lokalnom parlamentu prestaje mandat i da njegove ingerencije preuzima Odbor poverenika koji imenuje Vlada, ako rezultati izbora ne budu objavljeni u roku od 60 dana.

U Podgorici, u kojoj živi gotovo trećina stanovnika Crne Gore, 24 godine je vladala koalicija oko Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, koja je i na nedavnim izborima osvojila naviše glasova.

Đukanovićeva DPS i pojedine nevladine organizacije ocenjuju da usvajanje izmena Zakona o lokalnoj samoupravi predstavlja „nastavak urušavanja pravnog i ustavnog poretka“ Crne Gore.