in

Milo Đukanović sakrio od ASK da je suvlasnik 13 fakulteta u Crnoj Gori

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vlasnički je direktno i indirektno povezan sa ukupno 16 aktivnih privrednih subjekata u toj državi, čija ukupna aktiva prelazi iznos od 27,5 miliona evra, pokazuje istraživanje portala PRESS u saradnji sa Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Đukanović je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) prijavio postojanje samo dve kompanije (pravna lica) – Univerzitats i Global Montenegro. On ASK nije prijavio čak 14 privrednih društava (13 fakulteta i univerzitet) u kojima je indirektni suvlasnik, otkriva PRESS.

U Zakonu o sprečavanju korupcije, kako podseća ovaj portal, jasno piše da je javni funkcioner dužan da prijavi tačne podatke o imovini, koji između ostalog sadrže i udele u vlasništvu drugih pravnih lica.

U imovinskom kartonu predsjednika države piše da je vlasnik 50 odsto kapitala kompanije Global Montenegro i 25 odsto kapitala firme Univerzitats, u okviru koje posluje Univerzitet Donja Gorica. U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) može se pronaći još 14 aktivnih pravnih lica, koja imaju zasebne žiro račune i poreske identifikacione brojeve (PIB), a koja su vlasnički povezana sa firmom Univerzitats.

Naime, CRPS beleži postojanje privrednog društva UDG Centar za strane jezike, koji je 100 odsto u vlasništvu kompanije Univerzitats, čija je ukupna aktiva u 2020. godini iznosila 15.213.974 evra.

UDG Centar za strane jezike ima ukupnu aktivu u vrednosti od 133.343 evra. Tu je i Privatna ustanova visokog obrazovanja “Politehnika”, u kojoj je Đukanovićeva firma vlasnik 50 odsto kapitala. Radi se o privrednom društvu koje ima ukupnu aktivu od 496.181 evro.

CRPS beleži i postojanje Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbednost hrane i ekologiju, u kojem je firma Univerzitats vlasnik 50 odsto kapitala. Radi se o privrednom društvu koje je imalo ukupnu aktivu od oko 326.273 evra pre dve godine.

Evidentiran je i Fakultet za sportski menadžment, od 130.697 evra, zatim Fakultet za dizajn i multimediju “težak” oko 233.297 evra. Ni Fakultet za kulturu i turizam nije prijavljen ASK. Radi se o privrednom društvu koje je takođe 50 odsto u vlasništvu Đukanovićeve firme Univerzitats i koje je imalo 2020. godine ukupnu aktivu od 860.140 evra.

Fakultet primenjene nauke je upisan u CRPS, dok Uprava prihoda i carina Crne Gore beleži imovinu tog poslovnog subjekta od 512.520 evra. Tu je i Filološki fakultet Podgorica, koji ima značajno manju ukupnu aktivu od svega 99.102 evra.

Evidentirani su i Fakultet humansističke studije, “težak” 868.848 evra i Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis – privredno društvo koje ima ukupnu aktivu od čak 2.275.686 evra. Nema preciznog podatka koliki udeo ima Đukanovićeva kompanija Univerzitats u Fakultetu umetnosti, koji takođe ima zaseban PIB i bankovni račun, a čija aktiva dostiže iznos od 148.175 evra.

CRPS beleži i podatke o Fakultetu za informacione sisteme i tehnologije, koji ima aktivu od 649.626 evra, ali i Fakultetu pravnih nauka Podgorica “teškom” 1.300.938 evra.

U CRPS je evidentirano i privredno društvo pod nazivom Univerzitet Donja Gorica Podgorica, koje je u vlasništvu pet fakulteta iza kojih stoji upravo firma Univeritats. Ukupna aktiva Univerziteta Donja Gorica Podgorica 2020. godine iznosila je 1.243.709 evra.

Uprava prihoda i carina Crne Gore poseduje finansijsku dokumentaciju i Đukanovićeve kompanije Global Montenegro, koja je pre dve godine imala ukupnu aktivu od 3.096.805 evra. Prema najnovijim podacima, stalna imovina te firme značajno je smanjena prodajom zemljišta u Opštini Budva.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) već više od godinu drži u blokadi račune te kompanije zbog neplaćenog duga od 11.117.519 evra.

Prodao firmu sinu za evro, skrivao firme i u inostranstvu

PRESS podseća i da su mediji ranije objavili da je lider Demokratske partije socijalista prodao svom sinu Blažu Đukanoviću za jedan evro podgoričku kompaniju Capital Invest, preko Ugovora o prenosu udela 23. maja 2018. godine, pred podgoričkim notarom Dragoljubom Strugarom.

Dnevni list “Dan” pisao je u novembru 2019. godine da je Đukanović godinama krio od javnosti, ali i nadležnih državnih organa za sprečavanje korupcije da ima zajedničku firmu sa kontroverznim biznismenom Mohamedom Borhanom Rašidom.

U septembru 2007. godine Rašid je u Podgorici osnovao „Montenegro company for real estates investment and development“, da bi samo dva mjeseca kasnije suvlasnik postala sada ugašena firma „Primary invest“ čiji je tadašni vlasnik bio predsednik države.

Čitavu operaciju registrovanja, ali i skrivanja Đukanovićevih tragova u zajedničkoj firmi sa kontroverznim biznismenom realizovala je advokatica Ana Kolarević, koja je prvo zastupala Rašida prilikom osnivanja kompanije da bi zatim postala advokat svom bratu.

U februaru 2019. godine objavljeno je da je čelnik DPS-a krio i ofšor kompaniju Vagor investment limited registrovanu na Kipru. U aferi Pandora papiri iz oktobra prošle godine publikovano je i da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, a sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu i da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.