in

Milić uklonio sa svog sajta fotografiju spiska dece iz Ribnikara

Milić uklonio sa svog sajta fotografiju spiska dece iz Ribnikara

Načelnik policijske uprave Beograda Veselin Milić ima svoju veb stranicu na kojoj kači tekstove o sebi, svojim uspesima i aktivnostima. Međutim, problematično je što se među fotografijama, odnosno na linku teksta jednog od medija koji se nalazi na njegovom sajtu, našla i ona na kojoj je spisak dece iz Ribnikara koje je učinilac krivičnog dela K.K, navodno, nameravao da ubije. No, nakon pisanja lista Danas o tome, Milić je spornu fotografiju skinuo.

Interna kontrola u MUP-u, ni dva meseca nakon tragedije u Ribnikaru, nije uspela da utvrdi ko je odgovoran za iznošenje spiska dece u javnost, na konferenciji za novinare koja se prenosila uživo, piše Danas.

milić ribnikar n1

Prvog čoveka beogradske policije izgleda ne brine ni to što su upravo roditelji iz Ribnikara zahtevali da se utvrdi odgovornost i sankcionišu ljudi koji su izneli taj spisak u javnost. To je jedan i od zahteva protesta Srbija protiv nasilja, preciznije smena ministra policije Bratislava Gašića, zbog svih propusta pre i nakon tragedija u Ribnikaru i okolini Mladenovca.

Zbog svega toga, u krajnju ruku je neobično što Milić sa svog sajta nije makar sklonio spornu fotografiju, odnosno link teksta jednog od medija. ocenjuje Danas.

Miroslav Aleksić, poslanik i potpredsednik Narodne stranke, kaže za Danas da je očigledno da Veselin Milić šalje neku poruku predstavnicima vlasti.

„Deluje da je Milić po nečijem nalogu pokazao taj spisak i da ga to štiti od odgovornosti, jer bi u slučaju pokretanja njegove smene on izneo činjenice o tome zašto je spisak objavljen. U svakom slučaju, sramno je da vlast još nije ispunila zahtev roditelja iz Ribnikara vezano za objavljivanje spiska sa imenima dece“, ukazuje Aleksić.

Momčilo Vidojević, predsednik Novog policijsko sindikalnog saveza, ističe za Danas da načelnik Policijske uprave ne sme da ima svoju internet stranicu bez saglasnosti Ministarstva.

Kada je reč o internoj kontroli u MUP-u u vezi sa objavljeivanjem spiska, naš sagovornik kaže da tu nema nikakve kontrole.

„MUP ima Sektor unutrašnje kontrole, ali taj sektor je direktno podređen ministru Gašiću i samo njemu. Znajući da je Gašić stajao pored Veselina Milića kada je on iznosio spiskove, samim tim se neće izvršiti nikakva kontrola rada, niti će Milić biti procesuiran“, ocenjuje Vidojević.

On je automatski trebalo da bude suspenovan iz službe, dodaje naš sagovornik.

„Trebalo je da bude pokrenut disciplinski postupak, Milić da bude suspendovan do okončanja tog postupka. Paralelno, tužilaštvo je moralo da pokrene inicijativu da se sprovede istraga i da bude podneta krivična prijava zbog onoga što je Milić uradio, jer to je krivično delo“, navodi Vidojević.

On dodaje da odgovornost leži i na Bratislavu Gašiću, jer je on stajao pored njega, dok je javno pokazivao spiskove i čitao imena dece. Vidojević podseća da ga ministar nijednom nije prekinuo ili upozorio, a bio je u obavezi da to učini.