in

Milić kaže da je Savez 90/Zelenih Srbije ozbiljna stranka, Ćuta: Vi ste magla

Gosti N1 burno su raspravljali o tome da li je stranka Savez 90/Zeleni Srbije autentična ekološka stranka. Dok potpredsednik Saveza Nenad Milić tvrdi da oni okupljaju različite pokrete i partije u ozbiljnu stranku, Aleksadar Jovanović Ćuta, jedan od lidera Ekološkog ustanka i koalicije Moramo, kaže da je Savez “zelena magla” i poručuje da pripadaju u rijaliti šou na TV Pink.

Jovanović kaže da među ekološkim organizacijama postoje konstruktivne podele, a postoje i ljudi koji u tome vide korist.

“Evo imate jednog gosta koji je došao ovde, taj vam je čist primer… Sad su oni ‘zeleni’ da prevare glasače”, rekao je Ćuta.

Milić međutim tvrdi da Savez 90/Zeleni Srbije pokušava da ujedini u ozbiljnu političku stranku “različite pokrete i stranke koje deluju godinama na terenu”.

Na pitanje o optužbama evroposlanice Viole fon Kramon, koja je rekla da Savez 90/Zeleni Srbije zloupotrebljava identitet nemačkih Zelenih, kaže da su bili vođeni idejom nemačkih Zelenih i da nisu odabrali “baš najsrećnije ime”.

“U toku je promena imena stranke”, rekao je on i dodao da Fon Kramon “ima pravo da navija za koga hoće”.

Jovanović Ćuta je, pak, rekao da je to čime se Savez bavi viđeno “hiljadu puta” i da su “zelena magla”.

“Vi ste trebali da odete na Pink u rijaliti. Takvih kao što ste vi viđao sam na stotine” rekao je on.

Upitao je Milića da li je Savez “Vučićeva zelena stranka” i naveo da je njihov saradnik državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Ivan Karić, za koga kaže da nije hteo da primi aktiviste koji su tražili promene u oblasti ekologije.

Milić je potvrdio da je Zelena Srbija, na čijem je čelu Karić, “strateški partner” Saveza 90/Zeleni Srbije.

Na pitanje zašto Savez 90/Zeleni nije napravljen kao nova stranka, već su preuzeli postojeću, Milić kaže da je tako lakše i da je registracija nove stranke skupa.

Upitan kako će stranka funkcionisati ako joj je i registracija skupa, Milić je odgovorio pitanjem: “Zašto bismo dali 50.000 evra za registraciju ako ne moramo?”

U toku burnog razgovora, Jovanović Ćuta je rekao da Milića nikada nije video na terenu i pitao ga “da li ste vi lažni ili niste”?

“Ne. Ja nisam aktivista, ja sam političar”, rekao je Milić, objašnjavajući da je previše star da bi se bavio aktivizmom na terenu, ali da ima političko iskustvo.

Milić je rekao da je stav Saveza da treba staviti moratorijum na sva iskopavanja litijuma, kao i da su ponudili saradnju inicijativi Ne davimo Beograd i ekološkim organizacijama, jer misle da bi bilo najbolje da na izborima nastupi “jedna zelena kolona”.

“To nije prihvaćeno, okej, to je u redu”, rekao je on.

Upitan o tome što je predsednik njegove stranke Stevan Vlajić, “kreator” Belog Preletačevića, za kog se takođe govorilo da nije autentična politička struja, Milić kaže da ne zna zašto je to problem.

“On je predsednik zato što je mlad čovek, aktivista”, rekao je on i dodao da ne misli da je birače lako prevariti.