in

“Milatović ima veći rezervoar glasova od Đukanovića u drugom krugu”

“Milatović ima veći rezervoar glasova od Đukanovića u drugom krugu”

Predsednički kandidat pokreta “Evropa sad!” Jakov Milatović ima veći rezervoar glasova za drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori u odnosu na aktuelnog šefa države i lidera DPS-a Mila Đukanovića, kaže za N1 direktorka podgoričkog Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Jakov Milatović, zamenik predsednika pokreta „Evropa sad!“, u drugom krugu predsedničkih izbora će se boriti sa Milom Đukanovićem za tu funkciju, a Uljarević za N1 Studio Live ocenjuje da je Milatović „daleko teži i izazovniji“ kandidat za Đukanovića u odnosu na lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića koji je na jučerašnjim izborima bio treći.

„Kod Milatovića je mnogo jasnija situacija, mislim da su ti rezervoari (glasova) veći“, ističe Uljarević podsećajući da kandidat pokreta „Evropa sad!“ može da računa na glasove pristalica Andrije Mandića, Alekse Bečića i Gorana Danilovića koji su mu sinoć pružili podršku odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata.

Uljarević, međutim, ukazuje na to da je pitanje koliko je ta podrška iskrena, budući da su već za 11. jun raspisani parlamentarni izbori, a Mandiću i Bečiću, kako kaže, ne odgovara preveliko jačanje pokreta „Evropa sad!“.

Kada je reč o Đukanoviću, sagovornica N1 ističe da je pitanje koliko je njegovih pristalica izašlo u prvom krugu, te da je „kod ljudi poput Đukanovića vrlo teško proceniti šta su njihovi manevarski prostori“.

Stoga bi se, kako kaže, zadržala na oceni da Crnu Goru u drugom krugu predsedničkih izbora očekuje neizvesna bitka, iako je Milatović u izvesnoj prednosti.

Na pitanje o odnosima Podgorice i Beograda nakon predsedničkih izbora, Uljarević kaže da oni, ukoliko Đukanović ostane na funkciji, neće ići ka omekšavanju, dok će u slučaju pobede Milatovića doći do približavanja.

„Od Milatovića nismo čuli kritičku misao prema Aleksandru Vučić. On je čak i oko inicijative Otvoreni Balkan bio izrazito pozitivan, a u jednom delu Crne Gore se ta inicijativa vidi kao politički projekat Vučića i Rame“, podseća Daliborka Uljarević.