in

Milanović optužio Plenkovića da “olajava” hrvatske političare u stranim medijima

Milanović optužio Plenkovića da “olajava” hrvatske političare u stranim medijima

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović prozvao je u nedelju premijera Andreja Plenkovića za “olajavanje” njega i saborskih poslanika u intervjuu francuskom mediju, rekavši da je to “dno dna”. 

Plenković je kanalu France 24 u subotu rekao da je odluka saborskih poslanika da Hrvatska ne učestvuje u misiji Evropske unije za podršku ukrajinskoj vojsci (EUMAM) „istorijski pogrešan izbor“.

„Mi kao vlada nećemo oklevati da im to kažemo u svakoj prilici. Odgovornost nije naša, nego onih poslanika koji nisu uspeli da budu na pravoj strani istorije“, izjavio je Plenković.

Osudivši premijerove izjave, Milanović je istakao da se „nikada ne sme olajavati svoja zemlja i njeni demokratski predstavnici pred drugima“ jer, kako kaže, tako propadaju nacije.

„Premijer potkazuje saborske poslanike i predsednika u stranom mediju. Nikad to nisam radio, ne znam uopšte ko to radi. To je dno dna. Za dublje treba posebna oprema“, rekao je Milanović novinarima u Vukovaru.

Predsednik, koji se ranije više puta usprotivio učešću Hrvatske u misiji, ponovio je da je ona „pravno jako sumnjiva“.

„Odluka je da EU po prvi put u svojoj istoriji učestvuje u ratu. I to protivno Ugovoru o funkcionisanju EU, jer on predviđa isključivo misije izvan teritorija EU“, rekao je Milanović.

Ponovio je da „Vašington i NATO preko Ukrajine vode proxy (posredni) rat protiv Rusije“ i dodao da ne vidi svrhu sankcija protiv Moskve.

„Plan ne može biti da se makne Putin. Plan ne mogu biti sankcije. Sankcije su glupost i time nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. A šta bi trebalo da budem? Američki rob?“, rekao je Milanović.

Tagovi