in

Milanović: Neprihvatljivo kršenje ukrajinskog suvereniteta

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je oštro osudio rusku agresiju na Ukrajinu, a napad ruskih vojnih snaga smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta.

Kako je saopštila pres služba predsednika Hrvatske, Milanović je pozvao Rusiju da prekine vojne napade.

Milanović se nada se brzom smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rešenja i izrazio je žaljenje zbog ljudskih žrtava u Ukrajini.

“Hrvatska će, kao članica NATO i Evropske unije, u ovoj situaciji postupati u okviru svojih obaveza”, navodi se u saopštenju.

Zbog ratnog sukoba u Ukrajini, Milanović je održao hitan sastanak sa čelnicima oružanih snaga i hrvatskih obaveštajnih agencija, koji su ga informisali o situaciji i mogućem razvoju događaja u Ukrajini.

U saopštenju se navodi da je Milanović razgovarao i sa premijerom Andrejom Plenković, sa kojim je u stalnom kontaktu vezano za situaciju u Ukrajini.

Komentarišući krizu na ukrajinsko-ruskoj granici, Milanović je nedavno rekao da će povući “do zadnjeg” hrvatskog vojnika iz okolnih država ukoliko dođe do eskalacije krize na tom području, jer Hrvatska sa tim sukobom nema ništa.

On je ocenio da je reč o ozbiljnoj krizi, koja “nema veze s Ukrajinom i Rusijom, već to ima veze sa dinamikom američke unutrašnje politike Džozefa Bajdena i njegove administracije”.

Ocenio je da Ukrajini nije mesto u NATO i da je jedna od najkorumpiranijih država.

Od njegovih izjava ogradio se premijer Andrej Plenković, koji se istovremeno izvinio Ukrajincima. Milanović je potom kritikovao Plenkovića i rekao da se premijer ponaša “kao ukrajinski agent”.

Hrvatski predsednik je u izjavi novinarima ocenio da bez Rusije nema evropske stabilnosti i da se sa tom zemljom treba dogovoriti. Takođe je kazao da je prijatelj Ukrajine i da je neodgovorno jednu državu koja je u teškim problemima, kojoj EU šalje zbunjujuće poruke, držati taocem Londona i Vašingtona.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.