in

Milanović i Plenković međusobni sukob preneli i na samit NATO

Milanović i Plenković međusobni sukob preneli i na samit NATO

Hrvatska delegacija u Litvaniju na samit NATO i u posetu hrvatskim vojnicima dolazi odvojeno, u još jednom znaku podele između predsednika i premijera u vojnim i spoljnopolitičkim pitanjima.

Predsednik Zoran Milanović bi trebalo da stigne u Viljnus sa svojom delegacijom, kako bi u utorak i sredu učestvovao na sastanku na vrhu Severnoatlantskog saveza, odvojeno od ministarske delegacije, koju čine šef diplomatije Gordan Grlić Radman i ministar odbrane Mario Banožić, koji će učestvovati na ministarskim sastancima NATO-a.

Obe delegacije će ići u posetu hrvatskim vojnicima koji u Litvaniji učestvuju u NATO-voj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, ali ne u isto vreme. Jedna će tamo u utorak, a druga u sredu.

Dok će predsednik sa ostalim vođama NATO-a u utorak ulaziti u LITEXPO, veliki kongresni centar u Viljnusu, ministri će pozdravljati hrvatske vojnike u bazi u Rukli, njih 180 koji su u šestomesečnu misiju u Litvaniju ispraćeni krajem januara ove godine i uskoro im mandat i ističe.

I njihov ispraćaj, a to je treća rotacija hrvatskih vojnika u Litvaniji, u januaru se odvijao na sličan način – iz kasarne u Petrini odvojeno su ih ispratili predsednik i ministar odbrane.

Hrvatska je učešće u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvaniji započela u decembru 2017. godine, kada je tamo na šest meseci upućen hrvatski kontingent od ukupno 188 pripadnika vojske. Drugi hrvatski kontingent učestvovao je u toj aktivnosti od januara do jula 2020.

Predsednik Milanović, koji je i Vrhovni zapovednik Oružanih snaga RH, vojnike u kasarni u Rukli posetiće u sredu, nakon što završi sastanak na vrhu NATO-a.

Uz hrvatske vojnike, tamo su razmešteni i vojnici iz Nemačke, Holandije, Norveške, Češke, Luksemburga i Belgije.

Na konferenciji za novinare prošle nedelje, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je Milanović iz delegacije za samit NATO isključio ministra Radmana.

„Što se tiče Milanovića, Radman je sa Banožićem u pripremama za samit NATO saveza, 11. i 12 jula. Milanović je poslao dopis u kojem on isključuje ministra Radmana iz delegacije. Zamislite koji je to nivo da izbaciš ministra iz delegacije. Dogovoreno je da ministar ide u svojoj delegaciji, a predsednik u svojoj delegaciji“, otkrio je Plenković.

Ministar Grlić Radman učestvovaće u utorak poslepodne na ministarskom sastanku NATO-a na nivou šefova diplomatija, a ministar Banožić na sastanku ministara odbrane saveza. Na oba sastanka biće i nekoliko zemalja koje nisu članice, poput Švedske i BiH.