in

“Miholjski susreti sela” od 1. jula

Ove godine “Miholjski susreti sela” održaće se od 1. jula do 1. decembra i okupiće blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima će uzeti učešće i pratiće ih oko 150.000 ljudi, izjavio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u Palati Srbija.

Krkobabić je danas potpisao ugovore u ukupnom iznosu od 41,3 miliona dinara sa predstavnicima 87 jedinica lokalnih samouprava, koje su sredstva dobile po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“.“Da se u selima ponovo čuje smeh, vriska, radost pobednika. Da se čuju gusle i harmonika, ali i džez muzika“, rekao je predsednik komisije za odobravanje sredstava za te manifestacije, pesnik Ljubivoje Ršumović.

Dodao je da ga „raduje što se posle dugo vremena smer selo – grad menja“.

“Konačno je došlo vreme da ono o čemu govorimo, a odnosi se na sela i seljane, počnemo da pretvaramo u vidljivu,

opipljivu i prihvatljivu stvarnost”, rekao je Ršumović i učesnicima “Miholjskih susreta” poklonio pesmu “Seljaku himna”.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić istakao je da je ta manifestacija prošle godine oživela pusta sela Prijepolja, da se pamti i o njoj priča.

“Došli su i naši ljudi iz inostranstva da učestvuju, a već su uveliko u toku pripreme za ovogodišnje susrete”, rekao je Babić.

Aktivnosti koje su podnosioci prijava ove godine osmislili su šarolike, takmičiće se u kulturno-umetničkim sadržajima (folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura), slikanju, zatim literarnim sadržajima (recitovanju, pisanju

pesama i kratkih narodnih formi – blagoslovi, zdravice), zanatskim i primenjenim umetnostima (izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu i pletenju).

Takmičari će se nadmetati i u sportskim aktivnostima, od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima (pravljenju tradicionalnih jela i kolača).

Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Sredstva, do 500.000 dinara po prijavi, dodeljuju se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije “Miholjski susreti sela”.

Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje osmišljavaju program, datum, satnicu i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije “Miholjski susreti sela”, a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.