Mihajlović: Emisije sumpor-dioksida iz termoelektrane u Kostolcu u skladu sa propisima

Mihajlović: Emisije sumpor-dioksida iz termoelektrane u Kostolcu u skladu sa propisima

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, prilikom obilaska postrojenje za odsumporavanje u bloku B Termoelektrane „Кostolac“, da su emisije sumpor-dioksida i praškastih materija iz tog postrijenja niže nego u Evropskoj uniji (EU) i da su u skladu sa onim što je propisala Energetska zajednica.

Mihajlović je u obilasku termoelktrane bila sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Ovo je i jasna poruka kako se Vlada Srbije odnosi prema zaštiti životne sredine i energetici. Naša dva ministarstva rade zajedno i naši ciljevi su zelena Srbija i zelena energetika. Usvojili smo četiri nova zakona, pripremamo nacionalni plan za klimu i energetiku, kao i strategiju za energetiku do 2050. godine“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da se sve to radi kako bi Srbija imala zelenu energiju i do 2040. godine minimum 40 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora.

„To ne znači da ćemo odmah da gasimo termoelektrane, već da ćemo uraditi sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i niže u odnosu onih propisanih u EU“, izjavila je ona.

Premijarke Brnabić navela je da je Vlada Srbije 2014. započela borbu za zdraviju životnu sredinu i da je te godine počela izgradnja filtera u Kostolcu.

„Uprkos poplavama i ekonomskim problemima, doneli smo tada odluku da 130 miliona dolara uložimo u prvi filter za odsumporavanje. Do danas smo uložili 600 miliona evra u ovakva postrojenja, kako bismo osigurali čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana“, rekla je Brnabić.

Dodala je da šest godina kasnij Vladu Srbije, koja jedan od prioriteta smatra zaštitu životne sredine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da u snažnoj borbi protiv aero-zagađenja ovakva postrojenja daju veliki doprinos.

„Кao što vidite, smanjene su emisije praškastih materija i sve je u skladu s evropskim standardima i ovo postrojenje ima sve saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine. U skladu je i sa nacionalnim planom za smanjenje emisija“, rekla je Vujović.

Navela je i da se ministarstvo trudi da reši proiblem individualnih ložišta do sledeće grejne sezone.

Predstavnik Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević rekao je da je u toku probni rad, te da očekuje upotrebnu dozvolu do oktobra ove godine.

On je dodao da postrojenje radi punim kapacitetom i u skladu je sa svim propisima EU i Srbije.