in

Meštanka Gornjih Nedeljica: Veliki strah zbog crvene vode, okolo su njive

Meštanka Gornjih Nedeljica Marijana Petković izjavila je za N1, govoreći o tvrdnjama o crvenoj vodi, da je “do skoro tu bila sasvim obična voda u kojoj nema ništa”. “Ovo je izazvalo strah kod meštana, okolo su njive. U jutarnjim časovima, negde oko 10,11, kad se vetar smiri, to se razlije po čitavom jezeru, čuje se vid pucketanja ili vrenja, prelazi u boju koja meni liči na talog od kafe”, kaže ona.

Meštani Gornjih Nedeljica, mesta gde je u planu rudnik litijuma u subotu su se obratili televiziji N1 sa tvrdnjom da su u „jezeru koje se stvara od podzemnih voda pronašli prepoznatljivu crvenu boju koja se uvek pronalazi u blizini Rio Tinta“. Ova kompanija, međutim, demantovala je da su njene aktivnosti uzrok toga, navodeći da se jezero nalazi na privatnoj parceli na kojoj kompanija ne vrši nikakva ispitivanja.

Meštanka Gornjih Nedeljica Marijana Petković kaže da su tu vodu otkrili kada su deca htela da „dođu na bazen da se kupaju“.

„Nas zanima da ovo ovde mora neko da utvrdi, otkud ova voda ovde, koliko je zemlje iz nje izneto. Do skoro je tu bila sasvim obična voda u kojoj nema ništa. Ovo je izazvalo strah kod meštana, okolo su njive. Meni se čini da ima i nekakvog mirisa, ali to je ipak subjektivni osećaj. U jutarnjim časovima, negde oko 10,11, kad se vetar smiri, to se razlije po čitavom jezeru, čuje se vid pucketanja ili vrenja, prelazi u boju koja meni liči na talog od kafe“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „to što kompanija Rio Sava demantuje, pogledajte njihove slike, to tako izgleda“.

„To se pojavi ujutru, imam utisak kad je sunce u zenitu, ali čim krene vetar da duva, to polako pada, vetar razlije u ćoškove“, kaže.

Kako je rekla, u nedelju je bila i rudarska i ekološka inspekcija.

„Tražimo da se obustavi projekat Jadar, jer u ovom potezu živi školske dece oko 160, odavde svi jedemo hleb, da se na terenu pojave Biološki fakultet i Hemijski fakultet, da ispitaju ovo. Inspekcija nije uzela uzorak, rekli su da će doći relevantne institucije da uzmu uzorke, da je to sve slikano, sve naloženo, mi nismo stigli da prijavimo inspekcijama“, kaže ona.

Kako je rekla, „panika je kod naroda ogromna“.

„Niko ne zna odakle je ovo pocrvenelo i šta se tu desilo, koliko mi znamo, ono što mi sumnjamo je da se ovde sipa i što treba i što ne treba“, kaže ona.

Ona tvrdi da će tu biti rudnik.

„Ovo vam je rudnik, ovo je jedna od zona jalovišta, čega li već, u svakom slučaju vrlo se zanimljive stvari ovde dešavaju, ovo je sad buduće jalovište, koje se u zahtevu za studiju ne spominje, ali su pokušali da ga uguraju na mala vrata da ga mi ne vidimo. Ovo je buduće jalovište, sve ovo je žrtvovano, devastirano, kao i njive koje su prešle u njihovo vlasništvo, ali narod neće rudnik“, kaže ona.