MERKELOVA SAOPŠTILA: Amerika je naš prirodni saveznik

MERKELOVA SAOPŠTILA: Amerika je naš prirodni saveznik

NATO je suočen sa promenom u rasporedu snaga u svetu zbog ekonomskog i političkog jačanja Kine i delimično vrlo agresivnog ponašanja Rusije, ocenila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kao „ostale izazove“ označila je pandemiju koronavirusa i zaštitu klime.

Naglasila je da su Sjedinjene Države najvažniji evropski partner i „prirodni i neizbežni saveznik Nemačke“.

Prema njenim rečima, evropske države „nemaju toliko zajedničkih vrednosti i interesa“ni sa jednim drugim regionom sveta“.

„Samo zajedno sa Sjedinjenim Državama možemo efikasno da učestvujemo u globalizaciji. Mnogo smo jači ako delimo zajedničke stavove“, rekla je nemačka kancelarka na konferenciji „Za transatlantsko partnerstvo orijentisano ka budućnosti“, koju je organizovao nemački konzervativni savez CDU/CSU.

Još je dodala: Sa Sjedinjenim Državama veoma smo povezani. I zbog ruke pomirenja posle Drugog svetskog rata i zbog podrške u vreme ponovnog ujedinjenja Nemačke 1989-1990.

U martu je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio Rusiju za „agresivno ponašanje“ i pozvao Moskvu da „obuzda svoje postupke“.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer objasnila je znatno povećane izdatke za naoružanje „ponašanjem Rusije“.

Vladimir Putin je izjavio da Rusija neće napadati nikoga i da sa „ruskom pretnjom“ manipulišu zemlje koje žele da budu u ulozi prethodnice u borbi protiv Rusije i da na tome profitiraju.