in

Mekdonalds otišao iz BiH zbog službenog “bentlija” na račun firme

Mekdonalds otišao iz BiH zbog službenog “bentlija” na račun firme

Poslednji hamburger poslužen je u Sarajevu 30. decembra. Mekdonalds je posle deset godina okrenuo leđa Bosni i Hercegovini, a prema navodima iz sedišta u SAD-u, žele da spreče dalje urušavanje imidža brenda.

„Gužva ispred McDonald’sa u glavnom gradu BiH Sarajevu poput one 30. decembra 2022. godine nije zabeležena od njegovog otvaranja 2012. godine. Tog dana je vladalo veliko interesovanje za hamburgerom jer je McDonald’s poslednji gigant brze hrane koji se poslužuje u BiH. Ono što je dugo najavljivano postalo je stvarnost za nekoliko dana: Amerikanci su zatvorili svoja vrata u Bosni i Hercegovini i napustili tržište“, piše pored ostalog Marko Petelin u listu „Kleine Zeitung“.

Petelin piše da je i od otvaranja prve filijale u BiH, u to vreme čak i uz prisustvo poznatih državnih čelnika, hamburger teško prolazio u Sarajevu. Nacionalna jela, „pljeskavicu“ i „ćevapčiće“ u somunu sa lukom i ajvarom, retko bi koji Bosanac zamenio za hamburger, pomfrit i kečap. I zato što, sa prosečnim mesečnim primanjima od nešto manje od 350 evra, većina ljudi to teško može priuštiti.

Dugovi i luksuzan život na račun Meka

U tekstu objavljenom u listu „Kleine Zeitung“ se navodi da je direktor Haris Ihtijarević privukao pažnju svojom ekstravagancijom i mnogim nedoslednostima u rukovodstvu.

„Nagomilali su se veliki dugovi. Navodi se da je reč o obavezama u iznosu od 1,2 miliona konvertibilnih maraka. Osim toga, korisnik franšize izgubio je spor protiv Rajfajzen banke oko zakupa poslovnog prostora u ‘Titovoj ulici’ u Sarajevu“, objavljeno je u „Kleine Zeitung“.

Kap koja je prelila čašu u američkoj centrali verovatno je bio direktorov službeni automobil. Ihtijarević se počastio ni manje ni više nego „bentlijem“ kao vozilom. Navodno je iznajmio engleski luksuzni automobil o trošku McDonald’sa, piše „Kleine Zeitung“, prenosi DW.

Dodaje da je oduzeta franšiza jer u sedištu u SAD-u, žele da spreče dalje oštećenje imidža brenda.

Zaposleni, njih 150, saznalo je 30. decembra da sutradan ne moraju da se pojave na poslu.

Prema navodima McDonald’sa, trenutno se ne planira nova licenca u BiH. Konačno, mali poraz globalizacije nad nacionalnim kulturnim dobrom: Bosna sada opet pripada isključivo „pljeskavicama“ i „ćevapčićima“.