in

Medved u Sloveniji napao muškarca koji je šetao psa

Medved u Sloveniji napao muškarca koji je šetao psa

Na području slovenačke opštine Škofljica medved je u jutarnjim satima napao šetača s psom. Nakon incidenta medved se povukao u šumu, a žrtva nije zadobila ozbiljnije povrede.

Iz Opštine Škofljica za N1 Slovenija su rekli da su već kontaktirali nadležne i čekaju povratnu informaciju.

U općštini Škofljica medved je u sredu napao šetača. Kako su za N1 pojasnili iz Policijske uprave Ljubljana, medved je napao sredovečnog muškarca koji je šetao šumom s još jednom osobom i psom.

Muškarcu je medved povredio nogu, ali prema zasad dostupnim informacijama nije životno ugrožen, a medved se nakon incidenta povukao u šumu.

Iz Opštine Škofljica za N1 su rekli da su o incidentu odmah obavestili Lovačko društvo i Ministarstvo. “Mi smo kao opština već kontaktirali nadležne službe i čekamo povratnu informaciju”, dodaju.

U Opštini ne znaju da li se radi o istom medvedu kojeg je prošle nedelje na putu između Gradišča i Vrha udario automobil.

Povređeni medved je nakon nesreće pobegao u šumu. Vlasti tada nisu znale gde se povređena životinja nalazi i kakvu opasnost predstavlja za ljude.

Ovo je već treći susret čoveka i medveda u ovako kratkom periodu na putevima pa je načelnik opštine pokrenuo proceduru za proveru sigurnosti.

Nedavno je Ministarstvo donelo rešenje kojim se dopušta odstrel 230 smeđih medveda iz prirode.

To je izazvalo veliku pometnju.

Protiv toga su oštro istupila neka nevladina udruženja koja su upozorile da to predstavlja kršenje evropskog zakonodavstva.

I premijer Robert Golob pozvao je ministra Uroša Brežana da zamrzne sve odluke o ovogodišnjem odstrelu medveda.

Kasnije su premije i ministar razgovarali o tome i odluka ostaje na snazi.

Lov na medveda nastavlja se do kraja aprila.

Tagovi