in

Međunarodne reakcije na ruski napad na Ukrajinu i Vučićevo oklevanje

Današnji napad Rusije na Ukrajinu izazvao je snažne reakcije međunarodne zajednice. Svi svetski mediji pod oznakom „hitno“ prenose dešavanja na području Donbasa i čitave Ukrajine.

Međunarodna zajednica je uglavnom jednoglasna u osudi najnovijih ruskih poteza i upada ruske vojske na teritoriju Ukrajine. Izuzetak predstavlja reakcija Kine, koja je zasad uzdržana.

Srbija je juče najavila da će se o situaciji izjasniti u roku od 48 sati, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za danas najavio novi sastanak saveta za nacionalnu bezbednost, povodom najnovijih dešavanja u Ukrajini i regionu.

Žučna rasprava u Savetu bezbednosti UN

Rusija predsedava ovog meseca Savetom bezbednosti UN,u kojem je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu usledila žučna rasprava između ruskog i ukrajinskog predstavnika.

– Sad je previše kasno, drage kolege, da govorimo o deeskalaciji, previše kasno. Ruski predsednik je proglasio rat Ukrajini. Jel ja treba da vam puštam video vašeg predsednika? Jel ja treba to sada da učinim? Vi ste proglasila rat Ukrajini, a odgovornost ovog tela je da zaustavi rat! Pozivam sve prisutne da učine sve što je moguće da prekinu rat  – izjavio je stalni ukrajinski predstavnik u SB, Sergej Kislica.

Vasilij Nebezja, stalni predstavnik Rusije pri UN, odgovorio mu je da „ovo nije rat već specijalna vojna operaciju u Donbasu“. Dodao je da dejstva nisu usmerena protiv ukrajinskog naroda već “hunte” koje je preuzela vlast u Kijevu. Naglasio je da se stanovnici Donjecka i Luganska i dalje kriju po podrumima, usled delovanja ukrajinskih snaga, te da je nastavljen priliv izbeglica u Ukrajinu, prenosi Sputnjik

Gutijereš: Predsedniče Putin, u ime čovečanstva, povucite trupe u Rusiju!

Generalni Sekretar UN Antonio Gutijereš naveo je da mu je ovo najtužniji trenutak mandata i uputio apel predsedniku Rusije da povuče trupe sa ukrajinske teritorije.

–  Obraćam se predsedniku Putinu – zaustavite svoje trupe, napad na Ukrajinu, dajte miru šansu, previše je ljudi već umrlo. Tokom sastanka predsednik Putin je objavio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu i pozvao ukrajinsku vojsku da položi oružje.  Iz tog razloga moram da preformulišem moj apel – Predsedniče Putine, u ime čovečanstva, povucite svoje trupe u Rusiju! U ime čovečanstva ne dozvolite da u Evropi započne rat, koji bi mogao da bude najgori od početka veka. Sa posledicima ne samo pogubnim po Ukrajinu, tragičnim za Rusku Federaciju, već sa nesagledivim posledicama na globalnu ekonomiju, posebno u trenutku kada se oporavljamo od globalne pandemije – izjavio je u svom obraćanju Gutijereš.

Oštre reakcije EU, najavljen težak paket sankcija

U svojim izjavama najviši evropski zvanični oštro su osudili “varvarski” napad Rusije na Ukrajinu. Istovremeno su najavili paket oštrih sankcija, sa ciljem blokiranja pristupa ključnim tehnologijama i onemogućavanje finansiranja invazije na Ukrajinu.

– Ciljaćemo strateške sektore ruske privrede tako što ćemo blokirati njihov pristup ključnim tehnologijama i tržištima. Oslabićemo ekonomsku bazu Rusije i njen kapacitet za modernizaciju. Osim toga zamrznućemo rusku imovinu u EU i zaustaviti pristup ruskim bankama na evropskom finansijskom tržištu – izjavila je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske Komisije.

Ona je okrivila isključivo predsednika Putina za otpočinjanje rata u Ukrajini.

– Meta Rusije nije samo Donbas, niti Ukrajina, meta je stabilnost Evrope i ceo sistem zasnovan na međunarodnom pravu. Smatraćemo Rusiju odgovornom za to – dodala je fon der Lajen, prenosi Euronews.

– Nećemo dozvoliti predsedniku Putinu da ugrozi bezbednosnu arhitekturu koja je omogućila mir i stabilnost u prethodnim decenijama. Nećemo dozvoliti Putinu da zameni vladavinu prava silom i bezobzirnošću. – izjavila je fon der Lajen.

Ona je izjavila da Rusija ne treba da potcenjuje odlučnost i snagu evropskih demokratija. Dodala je da su društva i savezi izgrađeni na poverenju i slobodama odlučna i uspešna i da je upravo to čega se autokrate plaše.

Sastanak lidera EU tokom kojeg će se raspravljati o novom paketu sankcija Rusiji održaće se u Briselu danas u 20 časova.

SAD i Velika Britanija takođe najavile novi paket sankcija Rusiji, ali i ekonomsku i vojnu podršku

Predsednik SAD, Džozef Bajden, danas se sastaje sa sa liderima G7. Iz kabineta američkog predsednika takođe su  najavljene oštre sankcije, sa ciljem da odseku Rusiju od mogućnosti globalne trgovine.  Poseban akcenat će biti stavljen ograničavanju pristupa američkoj tehnologiji i komponentama koje su Rusiji potebne za industriju i vojsku.

-Moje molitve su sa narodom Ukrajine, koji je žrtva neisprovociranog i nepravednog napada od strane ruskih vojnih snaga – izjavio je Bajden.

I iz kabineta britanskog premijera Džonsona najavljeno je pooštravanje sankcija Rusiji. U toku je hitan sastanak u kabinetu britanskog premijera povodom ukrajinske krize.

Objavljeno je da vlada Ujedinjenog Kraljevstva „stoji rame uz rame sa narodom Ukrajine”. Velika Britanija je pored najavljenog paketa sankcija obećala ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini.

Kina: pomno pratimo situaciju, ne osuđujemo poteze Moskve

Za razliku od ostatka zapadnog sveta, Kina se za sada drži uzdržanom u osudi napada ruskih snaga na Ukrajinu. Saopšteno je da pomno prate situaciju, zasad ne upućujući osude na poteze Rusije.

– Pozivamo sve strane na uzdržanost, kako bi sprečili da situacija izmakne kontroli – izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin, prenosi Danas.

Osude stižu i iz zemalja regiona, predsednik Vučić juče najavio odgovor Srbije u narednih 48 sati

Politički lideri zemalja Zapadnog balkana uglavnom su saglasni u osudi poteza Ruske Federacije i ruskog predsednika Putina.

– U skladu sa mogućnostima, nastavićemo da pružamo podršku Ukrajini – poručeno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BIH Željka Komšića. Njemu se pridružio i Šafik Džaferović, kolega iz predsedništva. Predsednik Republike Srpske i treći član Predsedništva BIH, Milorad Dodik, zasad se nije oglašavao, prenosi RSE.

Crna Gora se takođe pridružila osudi vojne agresije protiv Ukrajine.

Kako je Tviteru objavio Milo Đukanović, predsednik Crne Gore „Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva evropsku bezbjednost i ugrožava njenu stabilnost”.

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani poručila je da njena zemlja i narod podržavaju narod Ukrajine koji se suočava sa „posledicama ničim izazvanog rata, koji je rezultat ruske agresije“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pridružio se osudi najnovijih poteza Ruske Federacije.

– Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava. Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom – napisao je Plenković na Tviteru.

– Kao NATO članica, priključujemo se pozivu Alijanse usmerenom ka Rusiji za prekid vojnih dejstava na teritoriji Ukrajine. U ime građana Severne Makedonije, izražavam solidarnost sa ukrajinskim narodom u ovim teškim vremenima – saopšteno je iz kabineta makedonskog predsjednika Steva Pendarovskog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče, 23. februara najavio odgovor na zahteve EU da se Srbija uskladi sa planiranim paketom sankcija. Za danas je najavljena nova sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u 13 sati povodom situacije u Ukrajini i regionu.

Izvori: Euronews, Sputnik, Radio Slobodna Evropa, Danas

Zelenski ponudio oružje Ukrajincima: Svi koji mogu da se jave vojsci