in

“Međunarodna konferencija bi mogla brzo i efikasno da prekine tenzije na Kosovu”

“Međunarodna konferencija bi mogla brzo i efikasno da prekine tenzije na Kosovu”

Ideja o organizovanju Međunarodne konferencije postoji duže vreme, ne vidim je kao izvesnu, ali ukoliko dođe do pogoršanja situacije na Kosovu, vidim je kao jedino moguće rešenje da se na brz i efikasan način prekine eskalacija tenzija, rekao je za N1 Marko Milenković iz Nove društvene inicijative.

On smatra da bi to moglo da se uradii „kroz jak uticaj međunarodne zajednice i uslovljavanjem obe strane“.

Milenković je u emisiji Dan uživo rekao i da je dobra inicijativa Srbije da se situacija na Kosovu razmatra u Savetu bezbednosti UN.

„Srpska zajednica biva sve ugroženija zbog jednostranih poteza prištinske strane što dovodi do svakodnevne eskalacije na Kosovu. Pritisak na međunarodnu zajednicu kroz zahtev za održavanjem sednice UN vidim kao sredstvo Beograda da pojača pritiske na međunarodnu zajednicu i UN. Sednica ne može doneti ništa krucijalno, tu sednicu treba da podrži neka od stalnih članica kako bi prvo bila zakazana, a potom i održana. Međutim, njeno održavanje bi bilo dobro u ovom trenutku kako bi se šira međunarodna zajednica upoznala sa pritiscima koje Srbi trpe na Kosovu, koje su sve to pretnje i šta su problemi“, reako je Milenković.

On je dodao i da se očekuje da Rusija ili Kina, kao stalne članice Saveta bezbednosti, podrže inicijativu za zakazivanje sednice.

„U prethodnih nekoliko meseci promenio se i stav Zapada i oni su počeli da grade partnerski stav sa Srbijom. Ne bi zanemario mogućnost i da nas neko iznenadi sa zapada odlukom da podrži tu inicijativu. Ipak inicijativa Rusije ili Kine u sveukupnim globalnim dešavanjima sada se ne može tumačiti negativno za Srbiju jer je trenutak takav da međunarodna zajednica vidi da je srpsko stanovnštvo ugorženo. Zapad konstantno pritiska vladu u Prištini, ali ne uspeva sa tim. Sam tah neuspeh pritiscima, Beograd želi da prebaci na UN i da na taj način proširi spektar uticaja u svetu“, rekao je on.

Milenković je objasnio i da izgleda kao da je Aljbin Kurti imun na pritiske Zapada i ne podleže im. On kaže da ostaje da se vidi dokle takva njegova politika može biti održiva. Milenković je naveo i da opozicija na Kosovu takođe vrši veliki pritisak na Kurtija i da ga kritikuje jer „više ne vodi koordinisanu politiku sa zapadom i USA“.

Takođe, navodi on, i da postoje jaki pritisci na Kurtija iz regiona, kao što je od Edija Rame koji se sastao sa kosovskom predsednicom Osmani, a koji je tom prilikom „izbegao Kurtija“. Time činom je, smata Milenković, Kurtiju poslata ozbiljna poruka.

„Prištinska strana vodi igru kada je reč o eskalaciji tenzija na Kosovu dok se Beograd sada stavio u poziciju strane koja donosi odluke u cilju deeskalacije i to govori i primer puštanja kosovskih policajaca iz pritvora. Beograd se stavio ulogu pozitivnije strane u pregovaračkom procesu“, rekao je Milenković.

On se slaže sa zahtevima koji se mogu čuti da se jedinice KFORA više angažuju i preuzmu veću ulogu u održavanju mira na Kosovu.

„U prethodne dve godine, sa pojačanim delovanjem spcijalnih jedinica kosovske policije vrši se ogroman pritisak na Srbe. I ne samo to, preti se spiskovima za hapšenje, lokalno stanovništvo je pod velikim pritiskom, mnogi se boje, a mnogi su već otišli. Treba da se razmišlja o tome da KFOR preuzme veću odgovornost nego što je to bilo do sada. Sever je pod okupacijom specijalnih jedinica kosovske policije i bez jačeg prisustva KFOR-a lokalno stanovništvo neće moći da izdrži takvo maltretiranje. Nećemo bez KFOR-a imati održiv život za Srbe“, objasnio je Milenković.

On je rekao i da postoji niz mehanizama koji bi omogućio Srbima dostojanstven život na Kosovu ali da se sada čini sve suprotno od toga „guši se i svaki vid otpora i protesta“.

„Na Kosovu se ne dešava se pogrom u smislu ubistava ali se vrši institucionalno nasilje. Protiv Srba se vrši institucionalna tortura sa ciljem da se smanji njihov broj na Kosovu“, zaključio je Milenković.