in

Marš solidarnosti sa narodom Ukrajine održan u Prištini

Marš solidarnosti sa narodom Ukrajine održan u Prištini

U Prištini je u podne u organizaciji nevladinog sektora i kosovskih institucija održan marš solidarnosti sa narodom Ukrajine.

Više desetina građana, aktivista i predstavnika različitih institucija učestvovalo je na skupu podrške sa građanima Ukrajine.

„Stojimo uz Ukrajinu“, i „Svet je video dovoljno ratova“ bili su neki od slogana koje su nosili učesnici protesta.

Skupu je prisustvovala i predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je poručila da je veoma važno da se osudi ruska agresija na Ukrajinu.

“Događaji u Ukrajini vraćaju sećanja i rane građana Kosova tokom devedesetih godina, koji je učinjen od zločinačkog režima Srbije. Zbog toga smo se pridružili demokratskom svetu i našim saveznicima, ne samo da osudimo rusku agresiju na Ukrajinu, već i da pozovemo na odgovornost za zločine koje je čini ratni zločinac diktator Putin”, rekla je Osmani.

Da podsetimo da se Kosovo pridružilo svim sankcijama koje su uvedene od strane Evropske unije protiv Rusije, uprkos tome što Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova.

Takođe su poslanici Skupštine Kosova prošle nedelje usvojili Rezoluciju kojom se osuđuje invazija na Ukrajinu i kojom se pruža podrška toj zemlji i njenom narodu za otpor prema ruskoj agresiji.

Vlada Kosova je izrazila spremnost da prihvati oko 5.000 ukrajinskih izbeglica, kao i da smeste 20 ukrajinskih novinara na period od šest meseci, što će im omogućiti da rade sa Kosova, za koje je izdvojila 150.000 evra za pokrivanje troškova novinara, za koje se još ne zna kada će stići.

Takođe je ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore na Kosovu najavilo je da će pružiti utočište 40 porodica ukrajinskih vojnika koji služe na Кosovu u okviru mirovne misije NATO-a Kfor.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi