in

Marko Vidojković optužen za govor mržnje prema Romima, on tvrdi

Pisac i kolumnista Marko Vidojković optužen je za govor mržnje prema Romima zbog kolumne “Raj u Vuka Vrčevića” u dnevnom listu Danas. Vidojković kaže da nije rasista i da je opisivao uticaj koji na život ove manjinske zajednice ima desetogodišnja vlast Srpske napredne stranke.

Organizacija Opre Roma saopštila je da je tekst Vidojkovića, u kom piše o romskom naselju na Karaburmi, „simptom virusa anti-romske politike“.

„Iznete informacije u dnevnom listu ‘Danas’ podstiču na otvoren način diskriminaciju, mržnju i nasilje zbog nacionalne pripadnosti, boje kože, zdravstvenog stanja, imovnog stanja i ostalog što predstavlja govor mržnje“, navodi Opre Roma u saopštenju.

Reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je osudila nedopustiv način na koji se kvalifikuju Romi i kazala da će u ovom slučaju postupati po tužbi.

Vidojković kaže da mu rasisti i nacisti prete zbog toga što osuđuje genocid u Srebrenici, a da je on učesnik kampanje „Da se bolje čujemo“ romske organizacije Romag.

Sve ove godine, kako kaže, trudi se da skrene pažnju na to kako žive romski sugrađani.

“A pošto se sada na svakom koraku može videti da žive ispod nivoa elementarnog ljudskog dostojanstva, zahvaljujući prljavoj režimskoj taktici da je bitan siguran glas, a još je bitnije onoga od koga taj glas dolazi držati prikovanog na socijalnom dnu, napisao sam i adekvatnu kolumnu”, rekao je on.

Oglasio se i list Danas, čije je uredništvo saopštilo da je kolumna objavljena “pre svega kao ironična kritika političke zloupotrebe naših sugrađana Roma, koju je pisao jedan književnik u svom prepoznatljivom stilu”.

“Zgroženi smo optužbama da Danas na ovaj način promoviše rasističke stavove, imajući u vidu našu višedecenijsku uređivačku politiku u kojoj smo se uvek zalagali za prava svih ljudi, ma koje vere, rase i nacije bili, i po tome je naš list poznat u svetskim okvirima”, navodi uredništvo lista.

Uredništvo Danasa odlučilo je da sa portala danas.rs ukloni kolumnu Marka Vidojkovića „Raj u Vuka Vrčevića”. Danas navodi da je odluka doneta uz poštovanje zahteva koji je predala romska organizacija Opre Roma, kao i reakcije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, Inicijative za ekonomska i socijalna prava „A11”, te predsednika Romske partije Srđana Šajna.