in

Marfi i Borel pozvali na nove izbore i povlačenje policije sa severa Kosova

Marfi i Borel pozvali na nove izbore i povlačenje policije sa severa Kosova

Američki senator Kris Marfi pozvao je danas na održavanje novih izbora i povlačanje policije kao neke od koraka koji bi trebalo da dovedu do smirivanje tenzija u četiri opštine na severu Kosova, ali i na agresivniji angažman SAD na Balkanu.

Član Odbora za spoljne poslove američkog senata Marfi je na Tviteru napisao da specijalne jedinice kosovske policije moraju da se povuku sa severa, da Srbija mora preduzeti stvarne korake da prekine proteste.

„Kosovo da zakaže nove izbore, da dozvoli ograničen pristup opštinskim zgradama samo za državne službenike i da poštuje prethodne sporazume između Srbije i Kosova među kojima je i formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom“, napisao je on.

„Moramo se agresivnije angažovati na Balkanu da zaštitimo mir, jer trenutno ne možemo sebi priuštiti da gasimo stvarne požare u tom regionu“, izjavio je Marfi u ranije danas objavljenom intervjuu za Nešnl Žurnal (National Journal) nakon povratka sa balkanske turneje u Vašington.

On je nakon putovanja koje je uključivalo sastanke sa liderima Kosova, Srbije, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije, rekao da Vašington mora brzo da reaguje na događaje na Balkanu kako Moskva ne bi mogla da ih iskoristi.

I Borel traži raspisvanje novih lokalnih izbora na severu Kosova

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel tražio je raspisivanje novih lokalnih izbora u opštinama na severu Kosova, učešće Srba u tom izbornom procesu i početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Imamo tri jasna zahteva, a to su novi lokalni izbori odmah, obezbeđenje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu, početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU“, napisao je Borel.

Tagovi