in

Manojlović: Čak i ako smo spasili Jadar, zašto bismo ostavili Valjevo

Manojlović: Čak i ako smo spasili Jadar, zašto bismo ostavili Valjevo

Savo Manojlović iz inicijative “Kreni-Promeni” izjavio je u Danu uživo, povodom narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora, da je očigledno, “dok se ne uvede pravni osnov, da će se ili Rio Tinto vratiti ili da će se uvesti neka nova kompanija”. “Čak i ako smo spasili Jadar, zašto bismo ostavili Valjevo, da se sutradan suočava s istim problemima, pošto tamo kopa Eurolitijum. Ono što važi za područje Jadra, mora da važi i za ostale krajeve Srbije”, kaže on.

Kako je rekao Manojlović, „Rio Tinto se pritajio“.

„Međutim, mi i dalje vidimo Rio Tinto u Srbiji, da li je raspustio kancelarije, da li je dao otpremnine zaposlenima, da li je oglasio imovinu na prodaju – nije“, kaže on.

Dok se ne uvede pravni osnov, kaže, “očigledno je da će se ili Rio Tinto vratiti ili da će se uvesti neka nova kompanija”.

“Čak i ako smo spasili Jadar, zašto bismo ostavili Valjevo, da se sutradan suočava s istim problemima, pošto tamo kopa Eurolitijum. Ono što važi za područje Jadra, mora da važi i za ostale krajeve Srbije”, kaže on.

Prema njegovim rečima, “Rio Tinto može da tuži Srbiju, a toj šansi su doprineli predstavnici države”.

“Mi kao građani smo prilično blizu konačne pobede. Pobeda u ovom slučaju je da se to pitanje reši, da nema pod ovim uslovima eksploatacije litijuma i bora. Pobeda je usvajanje narodne inicijative, konačna pobeda je da se i područje Jadra i ostali delovi Srbije sačuvaju od ekološkog uništavanja kroz iskopavanje bora i litijuma”, kaže.

Istakao je i da im je veliki problem da apsorbuju sve potpise zbog malog broja overivača, ali da misli da neće biti problema da se prikupe potpisi, “čak i uz sve opstrukcije”.