in

Mandić nema prebivalište u Beogradu, Spajić ima

Mandić nema prebivalište u Beogradu, Spajić ima

Lider crnogorskog pokreta Evropa sad Milojko Spajić ima prebivalište u Beogradu, a jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić nema, navodi se u odgovoru vlasti Srbije na zahtev Državne izborne komisije (DIK) Crne Gore.

Mandić je zvanično kandidat za predsednika Crne Gore, dok je Spajić najavio učešće na predsedničkim izborima 19. marta.

DIK Crne Gore je pre dve sedmice zatražio odgovor od Republičke izborne komisije (RIK) Srbije da li Mandić i Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije odgovorilo je RIK-u da je „na osnovu podataka iz dostavljenog akta i javno raspoloživih informacija, proverom kroz elektronsku evidenciju prebivališta i boravišta građana tog ministarstva, na dan 10. februara 2023. godine, utvrđeno da se lice Andrija Mandić ne nalazi u istom“.

„Takođe vas obaveštavamo da lice Milojko Spajić, uvidom u navedenu evidenciju, ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, opština Zvezdara, ulica Topalovićeva broj 4“, piše u dokumentu koji je potpisao šef kabineta ministra policije Srbije Dejan Bojović, objavio je DIK.

Prema Ustavu Crne Gore i Zakonu o izboru predsednika, na tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u poslednjih 15.

Spajić je nedavno rekao da ispunjava uslove da se kandiduje za predsednika države.

„Proverio sam u MUP-u prebivalište. MUP tvrdi da imam i taj uslov ispunjen, tako da ne bih više ulazio u detalje. Znamo da smo u prošlosti imali kandidate koji su bili van Crne Gore određen broj godina i niko nije postavljao takvo pitanje“, rekao je Spajić.

Pojedini mediji objavili su krajem 2021. da je Spajić u aprilu te godine uz crnogorsko, posedovao i srpsko državljanstvo, i da je imao dvojno prebivalište, u Beogradu i Podgorici. Spajić je tada tvrdio da nema dvojno državljanstvo.