in

Malo crkva, malo vojska, malo Holivud

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Ana Martinoli izjavila je za N1 da dodela odlikovanja na Sretenje, osim toga što su, kako kaže, lepa ceremonija, služe i tome da vlast pošalje neke poruke i kaže šta je njoj važno. “Pa imamo malo crkvu, malo vojsku, malo Holivud. Pitanje je kako nas je to Holivud zadužio”, rekla je.

Orden srpske zastave prvog stepena povodom Dana državnosti Srbije dobiće predsednik Odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion, kao i jedan od lidera Demokratskog fronta iz Crne Gore Milan Knežević, pišu Večernje novosti. Orden Republike Srbije na lenti biće uručen predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, dok je holivudski glumac Džoni Dep odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge, navodi list.

„Na tom spisku nema, recimo, Jasne Đuričić“, navela je Martinoli u Novom danu na N1.

Ali, zato, kako kaže, imamo „malo crkvu, malo vojsku, malo Holivud“.

“A kako nas je to Holivud zadužio? Ja sam pogledala dobitnike prethodnih godina, i prvih godina su dobitnici zaista bili ljudi koji su to zaslužili, poput Dejana Mijača, raznih pozorišta…Ali, kako su godine odmicale, izostaju neka jasnija obrazloženja za dodelu odlikovanja”, ocenila je Martinoli.

I dodaje – ta priznanja, osim što su lepa ceremonija, služe da vlast pošalje neke poruke, da kaže šta je njoj važno i to pokaže to pred publikom.

“Ono što mi se takođe čini da je problem, je što se među nekoliko nespornih imena, provuče jako mnogo nekih karaktera i ličnosti za koje ne znamo do kraja na koji način su oni zadužili našu kulturu, naše društvo, vidimo da ta priznanja služe više u dnevno-političke svrhe, nego kao nešto što će trajno ostati kao oznaka nekog važnog, vrednog rezultata koji je bitan za nas kao društvo”, naglasila je.

“Lokalni izbori važni, ali ne samo u Beogradu”

Komentarišući pisanje štampe o tome zašto su bitni lokalni izbori, kaže da joj smeta što se priča o lokalnim izborima svela – na Beograd.

“Kao neko ko je građanin, čini mi se da lokalni izbori jesu važni. Ono što mi pomalo smeta je što se priča o lokalnim izborima svela na Beograd. Razumem, najveći deo novca je ovde, simbolički je važno da se pobedi u Beogradu, ali ne bismo smeli da zapostavimo ljude širom Srbije. Postoje ozbiljni kapaciteti koji bi mogli da dovedu do promena”, kaže.

Martinoli navodi i da je ona sama “dramatično zainteresovana za rezultate izbora u Beogradu”.

“I nemam dilemu, na izborima se mora učestvovati, sigurno postoji neko za koga se može glasati. Pobeda opozicije u Beogradu bi simbolički značila mnogo, a ako pričamo o praktičnim stvarima, bila bi važna da se zastavila devastacija ovog grada”, dodaje.

Kaže i da treba priznati da se ne može rušiti, na primer, Beograd na vodi ili K distrikt, ali…

“Ali, mislim da će biti neophodno posvetiti mnogo vremena u vraćanju ovog grada u nekakvo funkcionalno stanje, u kome se kao građanin osećaš prijatno, dobro, bezbedno. Da ne pričamo kako gradske institucije funkcionišu, to je posebna priča”, rekla je.

Martinoli dodaje i da se sve vreme nalazimo u prediznornoj kampanji, iako izbori još nisu raspisani.

“Mi ustvari nekako to formalno raspisivanje izbora doživljavamo kao administrativni momenat, a svesni smo da sve vreme živimo u toj kampanji. Znali smo da će ovih izbora biti već posle poslednjih, u sred korone. I sećam se lokalnih izbora, kada je uzdrmana vlast Slobodana Miloševića. Tako da ja verujem da nema neke promene koja neće krenuti odozdo, meni to deluje logično”, zaključila je Martinoli.