in

Mala šteta od zemljotresa u Rumuniji, mada ne prestaju da je pogađaju

Mala šteta od zemljotresa u Rumuniji, mada ne prestaju da je pogađaju

Zemljotres magnitude 5,7 koji se danas oko 14.17 sati dogodio u Rumuniji, a osetili su ga stanovnici Istočnje Evrope, načinio je malu štetu u epicentralnom području, prenela je agencija Frans pres.

Rumunske hitne službe izvršile su pregled terena u gradu Targu Džiju i okolini posle poziva da ima pukotina na nekim zgradama, ali su konstatovale samo manju štetu.

Američki geološki institut USGS je naveo da se zemljotres dogodio u okrugu Gorž, na veoma maloj dubini od 10 kilometara ispod poovršine tla.

Usledila su još dva zemljotesa u 14.21 i 14.26, magnitude 3,9 i 3,3, a zatim niz slabijih.

Ovo je drugi uzastopni dan zemljotresa u Rumuniji. U ponedeljak se zemljotres magnitude 5,2 dogodio nedaleko od mesta Drobeta-Turnu Severin, od hidrocentrale Đerdap na Dunavu.

Stručnjaci smatraju da potresi u Rumuniji nisu povezani sa smrtonosnim zemljotresom koji je pre nedelju dana razorio istok Turske i sever Sirije.

Rumunija koja je na više raseda, nalazi se među evropskim zemljama najpodložnijim zemljotresima. U martu 1977. godine, većinom u Bukureštu, od zemljotresa magnitude 7,2 poginulo je više od 1.570 ljudi, a povređeno je 11.000, te je potom veliki deo glavnog grada Rumunije ponovo građen, ali znatno kvalitetnije.

Večeras oko 18.00 Rumuniju je pogodio još jedan zemljotres, magnitude 3,2, 70 kilometara severoistočno od Drobeta Turnu Severina, na dubini od 15 kilometara.