in

Mađarska zbog najavljenog nevremena otkazala vatromet – pljuštali otkazi meteorolozima

Veliki vatromet u čast državnog praznika u Mađarskoj, vlada je otkazala zbog najavljene grmljavine i jake kiše. Zagrmelo je ipak u vladi, jer se prognoza nije ostvarila, a šef meteorološke službe i njegov zamenik – smenjeni su, piše BBC na srpskom.

Vlasti su za subotu uveče povodom proslave državnog praznika, Dana Svetog Stefana – pripremale veliki vatromet, za koji je rečeno da će biti „najveći u Evropi“.

Veliki knez Stefan, koji je centralizovao vlast i pretvorio Ugarsku u hrišćansku državu, smatra se osnivačem Ugarske. Papa Grgur Sedmi 1083. godine kanonizovao kralja Stefana.

Sedam sati pre zakazanog početka, vlada je odložila proslavu, verujući u tačnost vremenske prognoze i upozoprenja da se približava veliko nevreme. Međutim, meteorolozi su omanuli – glavni grad Budimpeštu je zaobišlo najavljeno nevreme, što je razbesnelo vlasti, pa su vodeći meteorolozi otpušteni.

Bilo je pripremljeno 40.000 vatrometa na 240 lokacija duž reke Dunav u centru Budimpešte, a očekivalo se da će spektakl gledati oko dva miliona ljudi.

Vlada je odložila događaj za nedelju dana zbog ekstremnih vremenskih upozorenja koje je dobila. Kišna oluja koju je Nacionalna meteorološka služba predvidela promenila je pravac i umesto toga pogodila delove istočne Mađarske – potpuno zaobišavši glavni grad.

Služba je u nedelju objavila javno izvinjenje na Fejsbuk stranici, objašnjavajući da se desio „najmanje verovatan“ ishod i da je neizvesnost deo vremenske prognoze – ali bilo je prekasno. Ministar za inovacije Laslo Palkovič u ponedeljak je smenio šefove službe.

Reakcije u Mađarskoj su različite. Skoro 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na otkazivanje vatrometa u vreme rata u susednoj Ukrajini i mera štednje. Pristalice vlasti, međutim, bile su besne zbog navodne nesposobnosti meteorologa i nadaju se da će se proslava biti organizovana sledeće subote.

Izvor: BBC na srpskom

Šizofreno vreme, pa šizofreni i mi