in

Loši odnosi Srbije i Crne Gore, napravljeno mnogo grešaka

Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević ocenio je u emisiji 360 stepeni da poseta premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića Srbiji “nije imala nikakav smisao ni sadržaj”, dok je predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović konstatovao da trenutni odnosi Srbije i Crne Gore nisu dobri i da su napravljene mnoge “greške u kontinuitetu”. “Meni se čini da je sudbinu Crne Gore trasirao čitav niz loših političkih odluka i teških okolnosti, i to se ne može ignorisati”, istakao je lider LDP-a.

„Osim tih protokolarnih razloga, koji su verovatno bitni u odnosima dve države, meni je mnogo važniji taj suštinski deo. Činjenica je da je premijer Krivokapić propustio da prilikom zvanične posete pripremi više bilateralnih sporazuma i da ta poseta ima neki sadržaj. Srbija je nama veoma značajna država i najznačajniji trgovinski partner“, rekao je Medojević.

Prema njegovom uverenju, „ova poseta Krivokapića nije imala nikakav sadržaj i nije imala nikakav smisao“.

„Postoji mnogo zajedničkih tema oko kojih je moglo da se razgovara, kao što su granični prelazi, saradnja u energetici i zelenoj tranziciji, nastup na trećim tržištima…“, naveo je Medojević.

Ocenio je da odnosi između dve zemlje nisu dobri, i da je to deo toga „što imamo perverznu političku situaciju u Crnoj Gori“, precizirajući da „Vlada Crne Gore nema podršku u parlamentu“.

Jovanović smatra da ovo nije period u kome su odnosi dve zemlje najgori u istoriji i navodi da je bilo perioda u prošlosti kada su odnosi bili mnogo gori, podsetivši na period u vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

„Mi više nismo isto društvo. Mi više nismo isti ljudi. Ona kičma koju su naši narodi imali pre 15, 20 ili 30 godina je urnisana od greški i turbulentnog vremena koje smo imali. Zbog toga je Srbija, odnos Srbije sa Crnom Gorom, i sa druge strane sama Crna Gora, u situaciji u kojoj nikada u istoriji nije bila. Nema tu nekog sukoba među nama, nasilja, ali smo toliko mučeni i jedni i drugi da i od nečega što je politička prehlada možemo da stradamo više od perioda kada su se potezale puške“, kazao je Jovanović.

Izvor : N1

Medojević: Krivokapić neće da otvorimo dosijea tajne policije

On je za zategnute odnose u Crnoj Gori rekao da su produkt grešaka koje su pravljene u kontinuitetu, a napominje da su „neke od njih bile nizbežne“.

„Koji Zdravko Krivokapić sporazum može da potpiše u Beogradu ako nema podršku u parlamentu“, zapitao je Jovanović.

Lider LDP-a je govoreći o tome da je ministar Nedimović dočekao premijera Crne Gore Krivokapića u farmericama, rekao da je on pre emisije pozvao Nedimovića i da ga je pitao zašto je to uradio, a da je dobio odgovor da se to desilo zbog toga što se ministar Selaković zadržao duže u Atini i da nije mogao na vreme da stigne na beogradski aerodrom, pa je zato on u svojstvu potpredsednika Vlade Srbije dočekao crnogorskog premijera.

Medojević smatra da Vlada Crne Gore ima određene istorijske obaveze, kao što je imala vlada DOS-a u Srbiji, ali da su one propuštene.

„Krivokapić neće da otvorimo dosijea tajne policije, on ne želi da iz policije izbacimo ljude koji su radili za prethodni režim, a da ne govorimo da ne želi da demontiramo kriminalizovani deo poilicije, sudstva i tužilaštva koji se bavio švercom kokaina. U Crnoj Gori funkcioniše jedno pet najvećih mafija Evrope“, naglasio je Medojević.

On je rekao da je „crnogorski narko kartel – političko-bezbednosno kriminalni kartel“.

„U Crnoj Gori je taj kartel napravila država, DPS, u kabinetima. Taj kartel nije nastao na ulici, već u bezbednosnim službama“, ocenio je Medojević.

Na pitanje zašto vlast štiti kriminalne kartele on je odgovorio: „Pa štiti zato što je glavni specijalni tužilac pobratim šefa narko klana. I kome da se žalite, kome da donosite dokaze“?

On tvrdi da Krivokapić ne želi da olakša političku situaciju i da da ostavku, već da koristi sadašnju situaciju da bi napravio svoju stranku.

Izvor : N1

Jovanović: Zapadu ne odgovara da se u Crnoj Gori desi nešto što će izazvati slom čitavog regiona

Jovanović je ocenio „da se zna ko drži Crnu Goru danas“, i da je to „Zapad kome ne odgovara da se u Crnoj Gori desi nešto što će izazvati slom čitavog regiona i napraviti haos na prostoru bivše Jugoslavije“.

On je konstatovao da živimo u vremenu u kome pored nestabilne političke situacije, „imamo stanje u kome četiri države posrću na Balkanu pred našim očima“, precizirajući da su to BiH, Kosovo Makedonija i Crna Gora.

„Meni se čini da je sudbinu Crne Gore trasirao čitav niz loših političkih odluka i teških okolnosti, i to se ne može ignorisati“, istakao je lider LDP-a.

Podsetio je i da je Crna Gora jedina Republika u bivšoj Jugoslaviji u kojoj se nije pucalo za vreme oružanih sukoba.

Čedomir Jovanović je govorio da je Amfilohije organizovanjem litija u Crnoj Gori pored Mila Đukanovića pokušao da „sruši“ i Aleksandra Vučića u Srbiji.

„Evo kako. Vi znate kakvi su im bili međusobni odnosi. On ga nije štedeo. Amfilohije je prokleo Vučića 2014. godine, mene 2001. a Mila Đukanovića u vreme litija 2020. godine. Tako ga je rušio. Politički kontekst svega što se u Crnoj Gori dešavalo bilo neko vaskrsnuće srpstva“, kazao je Jovanović i podsetio na „tvrdom stavu“ oko nepriznavanja Kosova.

Medojević je rako da su litije dovele do političkog epiloga da je Milo Đukanović „pao“, a da se nakon toga desilo da je Amfilohije Radović zabranjivao njegove govore na protestima.

On tvrdi i da „vlasnici Vijesti, pored lidera koalicije URA, Gojkom Perovićem, jednim tajkunom i sa famoznim predstavnicima međunarodne zajednice upravljaju Crnom Gorom“.

„Oni upravljaju Crnom Gorom. Pet ljudi, Krivokapić se tu ne pita ništa. I oni su obećali Milu Đukanoviću da ga neće dirati“, tvrdi Medojević i dodaje da za sve to ima dokaze.

On je ponovio optužbu da je Milo Đukanović „šef najvećeg kriminalnog klana u Evropi“.