in

Lideri EU razgovarali o napetoj situaciji na severu Kosova

Lideri EU razgovarali o napetoj situaciji na severu Kosova

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su danas u Briselu vođe Evropske unije razgovarale o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, “zato što je situacija na severu Kosovu najnapetiji aspekt sada”, kao i o razvoju u Bosni i Hercegovini posle izbora.

Hrvatski premijer je ocenio da je evropski, nemačko-francuski predlog dobar i da ga treba podržati i dati podršku dijalogu, jer to doprinosi stabilnosti na jugoistoku Evrope i „nužno je imati dugoročno održivo rešenje i zato se u zaključcima (zasedanja vođa EU) apeluje na Srbiju i Kosovo da ga podrže“.

Plenković je rekao da je visokog predstavnika EU Žozepa Borela izvestio o svom prisustvu „zasedanju prošle subote Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, na kojem je izraženo jedinstvo svih političkih stranaka hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i snažnim porukama da je BiH takođe domovina hrvatskog naroda“.

„Time su podvučene želje za jednakošću, ravnopravnošću i konstitutivnošću, upravo onako kako hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali i hrvatska država i naročito vlada već godinama nastoje da postave na dnevni red u telima EU“, dodao je Plenković.

Hrvatski premijer je istakao da se u tome uspelo i da je tokom prošle godine u EU konstitutivnost Hrvata u BiH postala politička tema i dovela do intervencije visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Tagovi