in

Lider makedonske opozicije tvrdi da mu je spremano ubistvo na protestima

Lider makedonske opozicije tvrdi da mu je spremano ubistvo na protestima

Lider najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski objavio je večeras fotografiju naoružanog muškarca za kojeg tvrdi da je hteo da ga ubije na demonstracijama protiv francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom.

„Ovo je čovek koji je hteo da me ubije večeras. Zahtevam da ga odmah privedu (ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver) Spasovski i MUP“, napisao je Mickoski na Fejsbuku.

Osoba sa pištoljem u ruci na toj fotografiji, kako je objavio portal „Sakam da kažam“, deo je grupe koja je kamenjem, flašama i drugim tvrdim predmetima u blizini trga Skenderbeg napala demonstrante protiv francuskog predloga koji su išli od Vlade Severne Makedonije do Ministarstva spoljnih poslova.

Protesti koji su održani peti dan zaredom, uz podršku VMRO DPMNE, večeras su organizovani pod motom „Ultimatum. Ne hvala“.

Francuski predlog za rešenje spora i početak pregovora naišao je na jak otpor VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Pored koalicione vlade SDSM i DUI podršku francuskom predlogu, iza kojeg je stala cela EU, dao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Tagovi