in

Lider crnogorskog pokreta “Evropa sad” negira da ima prebivalište u Srbiji

Lider crnogorskog pokreta “Evropa sad” negira da ima prebivalište u Srbiji

Lider pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić izjavio je, nakon sednice glavnog odbora te partije na kojoj je jednoglasno izabran za kandidata na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, da nema prebivalište u Srbiji.

„Ispunjavam rezidencijalni uslov kada je u pitanju crnogorsko zakonodavstvo“, poručio je Spajić na konferenciji za novinare.

Istakao je da ne razume „otkud tolika opsesija Srbijom“ i dodao da prebivalište nije imao nigde sem u Crnoj Gori.

Državna izborna komisija (DIK) juče je odlučila da zatraži od Republičke izborne komisije Srbije informaciju da li jedan od lidera Demokratskog fronta DF-a Andrija Mandić i predsednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u Srbiji.

DF je sinoć zvanično predao DIK-u predlog da Mandić bude predsednički kandidat.

Mediji su ranije preneli da se u slučaju kandidature Spajića za predsedničke izbore otvara pitanje da li on može biti biran za predsednika Crne Gore, zato što nije jasno da li ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina pre dana održavanja izbora, što je uslov koji propisuje Ustav i zakon.

Iz biografije Spajića, koja je dostupna na zvaničnom sajtu Pokreta „Evropa sad“, jasno se navodi da se on u Crnu Goru vratio 2020. godine, a da je do tada, od završetka školovanja, radio u Tokiju i Singapuru.

To znači da kandidatura Spajića zavisi od toga da li je, pošto je godinama živeo i radio u inostranstvu, u tom periodu imao prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori ili ga je odjavio.

Mandić je još pre desetak godina javno izjavio da se nikada neće odreći srpskog državljanstva, i pozvao sve građane Crne Gore koji imaju pasoš Srbije da učine isto.

Crna Gora ne dozvoljava dvojno državljanstvo, osim u slučajevima kada je stečeno pre 2006. godine kada je proglašena državna nezavisnost.

Po Ustavu, za predsednika Crne Gore može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u poslednjih 15 godina.

Potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković kazao je kako će nakon vikenda biti poznato da li će opozicija imati jednog kandidata.

„U toku su konsultacije, održan je sastanak lidera opozicije, tokom vikenda sledi druga runda i onda očekujemo da ćemo moći da informišemo javnost da li ćemo ići sa jedinstvenim kandidatom ili će ih biti nekoliko u prvom krugu“, rekao je Vuković sinoć gostujući na televiziji E.

Ne bude li zajedničkog kandiata u prvom krugu, iskazao je očekivanje da će se progresivne građanske snage u drugom krugu okupiti oko kandidata DPS.

Lideri opozicije održali su sastanak u sredu i razgovarali o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

Pojedini mediji su objavili da je većina lidera opozicije bila na stanovištu da bi opoziciju trebalo da predstavlja jedan kandidat uključujući i da to bude partijski kadar, izuzev Socijaldemokratske partije SDP-a koji je na stanovištu da to treba da bude nadstranački kandidat.

Za izbore koji su zakazani za 19. mart, do sada je kandidaturu najavio i lider Demohrišćanskog pokreta, bivši šef Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić.