in

Leš mladog labuda u Dunavu kod Novog Sada, potvrđeno prisustvo opasnog virusa

Prethodnih dana potvrđeno je prisustvo virusa avijarne influence (ptičjeg gripa) podtipa H5N1 u mrtvoj jedinki labuda grpca (Cygnus olor) na kanalu DTD kod Luke Novi Sad.

Potvrda je stigla od nacionalne laboratorije za Avijarnu influencu – Veterinarskog specijalističkog instituta “Kraljevo”, piše Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Danas (14. novembar) je telo mladog labuda pronađeno uz obalu Dunava kod Limana 1 u Novom Sadu. O ovom slučaju odmah je obavešten Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”.

Taj virus prirodno cirkuliše u populacijama ptica. Labudovi su zbog više faktora najmanje otporni, te prvi uginjavaju. Gajene ptice, tj farmska perad može da ima gotovo stoprocentnu smrtnost.

Avijarna influenca je cirkulisala u divljim pticama oduvek, ali se na farmama razvio visokopatogeni ptičiji grip zbog užasnih uslova na njima. Tada su počele i infekcije ljudi.

Na divljim pticama se ne vrši vakcinacija, jer po pravilo sa divljim pticama nikad ne treba dolaziti u kontakt. Pravila nediranja i neuznemiravanja divljih ptica treba uvek da se poštuju.

Mi kao ljudi treba da brinemo ako dođe do infekcija na farmama, jer to su životinje sa kojima dolazimo u kontakt i tada se preduzimaju određene mere – ubijanje najčešće…

Ptica koja je izumrla u Evropi u 17. veku, sletela u Bosnu u Hercegovinu (FOTO)