in

Lekić: Sastanak u sredu – nova vlada će biti ozbiljna ili je neće biti

Lekić: Sastanak u sredu – nova vlada će biti ozbiljna ili je neće biti

Mandatar Miodrag Lekić najavio je da će u sredu, 4. januara, biti održan sastanak lidera parlamentarne većine na kojem će se razgovarati o sastavu nove Vlade Crne Gore, ali i dinamici njenog formiranja.

Lekić, koji je lider i poslanik Demosa, rekao je da je primio k znanju javno izrečene zahteve određenih stranaka i lidera i poručio da će nova vlada biti ozbiljna, ili je neće biti.

„Nema puno vremena i u tom smislu jeste plan da se sve obavi do 20. januara, iako je to relativno malo vremena, naravno kroz legalne procedure i demokratske odluke“, rekao je Lekić za TV Vijesti.

Govoreći o zahtevu lidera Pokreta za promene Nebojše Medojevića da bude potpredsednik Vlade zadužen za reformu sektora bezbednosti, kao i stavu Građanskog pokreta URA da ta oblast pripada toj partiji, Lekić je rekao da svi koji čine parlamentarnu većinu legitimno saopštavaju zahteve i stavove, a odučivaće se kada ta tema dođe na red.

Načelna saglasnost iz septembra jeste da bi po polovina mesta u vladi trebalo da pripadne URI i SNP-u s jedne, i DF-u i Demokratama sa druge strane.

Lekić napominje da se većina koja će činiti novu vladu sporazumom obavezala na posvećenost evropskim integracijama, regionalnoj saradnji i poštovanju svih preuzetih međunarodnih obaveza i poručuje da će njen cilj biti da konsoliduje institucije i ne dozvoli njihovu blokadu.

„Formiranje vlade apsolutno ne negira mogućnost prijevremenih izbora, ako treba i vrlo brzo“, zaključio je Lekić.

Skupština Crne Gore konstatovala je 29. decembra da je lider Demosa Miodrag Lekić mandatar za sastav nove vlade. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je da proglasi mandatara, pa je na skupštini konstatovano da su ispunjeni uslovi iz člana sedam izmena Zakona o predsedniku.

Tagovi