in

Lajčak na sastanku sa Srpskom listom pozvao da Srbi učestvuju na novim izborima

Lajčak na sastanku sa Srpskom listom pozvao da Srbi učestvuju na novim izborima

Nijedno političko rešenje za deeskalaciju tenzija na severu Kosova ne može se postići bez zajednice koje se to tiče, rekao je izaslanik EU Miroslav Lajčak nakon serije sastanaka.

Lajčak, koji je zajedno sa izaslanikom SAD-a Gabrijelom Eskobarom sinoć stigao u Prištinu, iste noći sastao se sa kosovskim premijerom.

Ovog jutra usledili su novi susreti – sa kosovskom predsednicom, opozicijom, čelnicima Srpske liste, kao i predstavnicima civilnog društva, prenosi KoSSev.

„Sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, istakli smo potrebu da Srbi sa Kosova učestvuju na novim izborima“, poručio je Lajčak u objavi na Tviteru.

O susretu sa Lajčakom i Eskobarom oglasila se i Srpska lista.

U šturom saopštenju nisu pominjali zahtev za učešće Srba na izborima, već su samo u kontekstu krize na severu Kosova, naveli da su ponovili „legitimne zahteve srpskog naroda koji danima mirno protestuju“.

Lajčak se ujedno oglasio povodom susreta sa opozicijom na Kosovu.

Naglasio je da su im zajedno sa Eskobarom i ambasadorom SAD na Kosovu objasnili „posledice trenutne krize i oštećenja međunarodnog ugleda Kosova“.

„Zamolili smo ih da podrže političko rešenje za smirivanje tenzija“, poručio je Lajčak.

Predstavnici opozicionih PDK i LDK to su i učinili nakon što je sastanak završen.

U izjavi za medije poručili su da međunarodni zvaničnici nisu nikada ovako bili zabrinuti, dok su ujedno uputili seriju kritika na račun kosovske predsednice, ali i Aljbina Kurtija.

Nakon sastanka sa kosovskom predsednicom, Lajčak je poručio da su razgovarali o važnosti pronalaženja političkog rešenja za situaciju na severu, a koje bi omogućilo deeskalaciju situacije i povratak normalizaciji.

Ovaj zvaničnik EU se nakon ponoći oglasio i o sastanku sa kosovskim premijerom, koji je održan kasno sinoć.

„Duboko smo zabrinuti zbog situacije na severu i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak Dijalogu o normalizaciji“, poručio je Lajčak nakon ovog susreta, a isto ponovio i medijima ispred zgrade kosovske vlade.

Iako su u zgusnutom rasporedu imali sastanke sa najvišim zvaničnicima, premijerom, predsednicom, opozicijom, Srpskom listom, civilnim društvom, te medijima, američko-evropski dvojac najzabrinutiji je upravo zbog toga što nisu uspeli da od kosovskog premijera dobiju pozitivan odgovor na zahteve koje ponavljaju još od prošlog petka.

A zahtevi za rešavanje najnovije krize na severu koji su upućeni Kurtiju su da hitno deeskalira krizu na Severu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO.

Deeskalacija podrazumeva povlačenje policijskih snaga iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da gradonačelnici svoj, kako ističu, „administrativni“ mandat nastave da sprovode sa alternativnih lokacija i da se raspišu lokalni izbori uz osigurano učešće Srpske liste.

Lajčak i Eskobar naznačili su i danas da se već mesecima bave kriznim menadžmentom umesto sprovođenjem postignutih sporazuma.

Evropsko-američki dvojac se nakon završenih susreta na Kosovu uputio ka Beogradu.

Oni su se već sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Želim da verujem da deo međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala pre više od jedne decenije“, naveo je Vučić nakon susreta na društvenim mrežama.