in

Lajčak i Eskobar sa visokim zvaničnikom NATO o odnosima Beograda i Prištine

Lajčak i Eskobar sa visokim zvaničnikom NATO o odnosima Beograda i Prištine

Specijalni predstavnici EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, razgovarali su sa visokim zvaničnikom NATO u Briselu o odnosima Beograda i Prištine.

Sastanak Eskobara i Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčom Džoanom održan je u sklopu redovnih konsultacija o situaciji na Kosovu i dešavanjima u širem regionu Zapadnog Balkana, saopštio je NATO.

Džoana je, kako se navodi, „istakao intenzivne napore NATO saveznika i Evropske unije na smanjenju nedavnih tenzija, naročito na severu Kosova“.

„On je takođe istakao ključnu podršku misije KFOR, predvođene NATO, i misije EULEKS koju vodi EU, u uspešnom uklanjanju barikada sa puteva, što je pomoglo ponovnom uspostavljanju pune slobode kretanja širom Kosova“, navodi se u saopštenju.

KFOR „ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi da sprovodi mandat dobijen od UN u potpunosti i svakodnevno, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, ponovio je NATO, uz ocenu da to doprinosi bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u celom regionu.

„NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, kao glavne platforme za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona, i sve napore usmerene ka unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana“, dodaje se.

Tokom posete sedištu NATO, Eskobar i Lajčak su informisali ambasadore članica alijanse o njihovim „pojačanim diplomatskim naporima i angažmanu sa svim stranama u regionu“, navodi se.

Misija SAD pri NATO-u navela je da je na sastanku Lajčaka, Eskobara i Džoane ocenjeno da su „mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni za sve Evropljane“.

„SAD, naši saveznici iz NATO-a i EU posvećeni su radu sa Srbijom i Kosovom na pronalaženju rešenja i postizanju napretka u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih zajednica“, navela je Misija SAD pri NATO na Tviteru.