in

Lajčak i Eskobar potvrdili da EU i SAD dele istu viziju za Prištinu

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dele istu viziju za Prištinu i proces dijaloga, što su potvrdili izaslanici Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, ocenio je Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, uz napomenu da dvojica diplomata pokušavaju da dezavuišu Briselski sporazum.

„Njihove izjave i posete služe da bi se spinovalo, da bi oni unapređivali svoje biografije. Pregovori služe da bi se pričalo o viziji i da bi se kupovalo vreme“, rekao je Čović.

Za Prištinu je konstruktivan pristup to da priznamo nezavisnost Kosova. Došli smo do linije preko koje više ne možemo ići, nema popuštanja, predočio je Čović.

On je ocenio da se sada govori o primeni modela Istočne Belgije na Zajednicu srpskih opština, čime bi bila dobijena vlast bez izvršnih ovlašćenja.

“Istočna Belgija je jezička zajednica, u njoj se govori nemačkim jezikom. Ona nema izvršna ovlašćenja. Srbija je stalno u poziciji opitnog rešenja. Predstavljaju nam se rešenja koja ne mogu da prođu”, poručio je Čović.

On je podsetio da je Srbija mnogo dala za sprovođenje Briselskog sporazuma, koji je potpisan uz aminovanje Amerikanaca.

“Neprekidno nam sužavaju prostor i vrše pritisak. Uvek sam za strpljenje i iznošenje istine. Potpisali smo sporazum, EU je garant, i šta se dešava? Imaju li neku odgovornost? Mi smo naš deo sproveli, zašto nisu doveli Albance do toga da sprovedu svoj deo”, upitao je Čović.

Tagovi