in

Kurti olakšava Vučićevu kosovsku igru

Kurti olakšava Vučićevu kosovsku igru

Odbijanjem svake varijante Zajednice srpskih opština, kosovski premijer Aljbin Kurti olakšava ”beogradskom autokrati” Aleksandru Vučiću da destabilizuje Kosovo, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung.

“U zavetrini ruskog rata u Ukrajini, Zapadni Balkan opet dobija više pažnje u Evropi. Dobro je što je tako“, piše u komentaru nedeljnog izdanja Frankfurter algemajne cajtunga.

Tu novinar Mihael Martens podseća na nedavne sukobe na severu Kosova, u kojima su povređene desetine vojnika NATO i srpskih demonstranata, prenosi Dojče vele.

“Kosovski premijer Aljbin Kurti hoće da na severu svom snagom uspostavi državni monopol sile. To želi da spreči srpski predsednik Aleksandar Vučić, čija vlast ne priznaje nezavisnost Kosova – i u tome je prilično uspešan. Doduše, Kurti mu nepotrebno olakšava posao“, dodaje ugledni list.

Martens podseća da je u Briselskom sporazumu pre deset godina predviđeno formiranje zajednice opština i enklava u kojima Srbi čine većinu.

“To Kurti sprečava uz ponekad providne izgovore. Tvrdi da bi Zajednica srpskih opština nosila klicu otcepljenja tih oblasti od Kosova“, navodi se u komentaru.

“Ali, čak i ako zanemarimo da su srpske enklave na jugu okružene albanskim naseljima i da se ne mogu tek tako otcepiti od Kosova, kosovska vlada ima načina da Vučiću izbije taj adut iz ruke. Itekako su zamislivi modeli zajednice opština koji bi srpskoj manjini omogućili dalekosežnu samoupravu, a da ne ugroze kosovsku državu niti podstaknu opasnost od secesije“, dodaje Martens i zaključuje:

“No, kako Kurti odbija već i ideju Zajednice srpskih opština, beogradskom autokrati Vučiću je lako da sprovodi svoj plan – da destabilizuje Kosovo i za to svaljuje krivicu na Prištinu. To nije u interesu Kosova ni Zapada“.

Tagovi