in

Kurti nastavlja da destabilizuje region, izbegavajući međunarodne obaveze

Kurti nastavlja da destabilizuje region, izbegavajući međunarodne obaveze

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja da destabilizuje prilike na Balkanu, izbegavajući medunarodne obaveze i iskrivljujući ne samo sadašnjost, već i prošlost.

Komentarišući Kurtijevu izjavu u kojoj je uporedio Republiku Srpsku i Zajednicu srpskih opština (ZSO) na severu Kosova, kao i da je to način na koji Srbija stvara entitete na Balkanu kako bi formirala „srpski svet“, Dodik je istakao da je ZSO deo Briselskog sporazuma, koji Kurti ne želi da sprovede iako ima karakter medjunarodne obaveze.

„Republika Srpska nije nastala kao odgovor manjine u BiH, već kao odgovor konstitutivnog naroda koji je vekovima bio tu i ostaće tu. Takođe, Srbi na Kosovu i Metohiji nisu i ne mogu biti manjina, jer su svoji na svome i tako će ostati“, kazao je Dodik, prenela je danas novinska agencija Srna.

Prema njegovim rečima, jedino što je sve vreme bilo manjina i u okviru bivše Jugoslavije i današnje Srbije su „Albanci koji plašeći svet ’srpskim svetom’ lagano zaokružuju ’albanski svet’“.

On je ocenio da „nema ništa protiv da se Kurti igra države, ali ne u Republici Srpskoj i ne u Srbiji, dodavši da je Albanija sasvim prostrana za jednog takvog manipulatora“.

Tagovi