in

Kurti bi da postavlja ultimatume, ako predlog EU “procuri” – haos

Spoljnopolitički komentator Dragan Blagojević smatra da EU i SAD znaju da bi izbio “haos” kada bi u javnost “procureo” predlog Evropske unije za sporazum Beograda i Prištine. Novinar i publicista Dragan Bisenić kaže da kosovski premijer Aljbin Kurti smatra da oni koji sazivaju dijalog podržavaju nezavisnost Kosova, ali da se razmimoilazi sa njima u načinu, dinamici i koracima koji se preduzimaju.

“To Kurtija uvereva da on može uvek da postavi ultimatum ili da se ponaša tako kao da je Kosovo nezavisno”, rekao je Bisenić u emisiji Novi dan na N1.

Blagojević smatra da je dogovor oko tablica samo potvrda onoga što su hteli EU i SAD – da ne bude sukoba i zaoštravanja, imajući u vidu situaciju u Ukrajini.

“Konačni dogovor je naravno plod direktnog pritiska, ultimatuma Amerike, ali ne treba smetnuti sa uma da EU i nije mogla drugačije da dođe do toga. Evropska unija nema te poluge kojima bi naterala ovu garnituru vlasti u Prištini da uradi ono što EU vidi kao svoj interes”, rekao je on.

Kosovski Albanci smatraju da sve duguju Americi i da će im SAD pomagati i dalje da dođu do nezavisnosti, dok u EU ima različitih mišljenja i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost, dodao je Blagojević.

Govoreći o predlogu Evropske unije za konačni sporazum, podseća da je šef EU diplomatije Žozep Borel rekao da su ga on i izaslanik Miroslav Lajčak usaglašavali celog leta i da ima jaku podršku Amerikanaca.

Bisenić kaže da su se Nemci pojavil ikao kreatori svih rešenja, ali da se iza toga nalaze i SAD, koje su spremnije za neke “ad hoc” pogodbe i rešenja.

“Teško je zamisliti da rešenje Kosova neće imati u svojoj osnovi i ideju o tome šta se dešava u Ukrajini”, rekao je on.