in

Kroz Srbiju prošlo 12.500 izbeglih iz Ukrajine, oko 2.500 ostalo

Kroz Srbiju prošlo 12.500 izbeglih iz Ukrajine, oko 2.500 ostalo

Tokom februara i prve polovine marta kroz Srbiju je prošlo oko 12.500 izbeglih iz Ukrajine, a oko 2.500 ostalo je u Srbiji, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Nikola Sakan iz Komesarijata za izbeglice rekao je za RTS da njihov tim neprekidno dežura na prelazu Horgoš, dodavši da je njihov posao da izbeglima iz Ukrajine pruže sve informacije o tome koje usluge mogu dobiti u Srbiji.

„Delimo im brošure na ukrajinskom sa brojem telefona i mejl adresom na koje mogu da se obrate u bilo koje doba dana ili noći ukoliko imaju neki problem ili ukoliko im je potrebna dodatna informacija“, navodi Sakan.

Ukazuje na to da suiu velikoj većini izbeglih žene sa decom, manje muškarci, uglavnom su u tranzitu.

Navodi da ima i porodica koje ostaju u Srbiji kod prijatelja ili rodbine koje upućuju da se jave lokalnim poverenicima za izbeglice kako bi prijavili svoj boravak u Srbiji.

Oko 30 osoba boravi u centrima Komesarijata, uglavom je reč o porodicama s decom. Imaju sve uslove – smeštaj, hranu.

Prema rečima Sakana, većina izbeglih dolazi privatnim automobilima, a kreću se ka Grčkoj, Bugarskoj i nešto manje ka Crnoj Gori.

Od Komesarijata dobijaju pakete s hranom i sredstvima za ličnu higijenu.

Pored Horgoša, one koji su napustili Ukrajinu, specijalizovane ekipe Komesarijata za izbeglice dočekuju i na graničnim prelazima “Vatin” i “Jaša Tomić”.

Za tri nedelje sukoba tri miliona ljudi je napustilo Ukrajinu. Više od polovine izbeglih je u Poljskoj.

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi